Читај ми!

Брнабић: Самопроглашеној држави Косово нема места у Унеску

Премијерка Србије истакла је да је кључна тема и политика наше земље деполитизација Унеска, што, како каже, значи да такозвана самопроглашена држава Косово нема шта да тражи у тој организацији.

Ана Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на КиМ - Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувана захваљујући томе што су уписана на листу угрожене светске баштине, али је истакла да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

"Нажалост, пример културног, историјског и духовног наслеђа Србије на Косову и Метохији је доказ колико је важна улога Унеска у заштити и очувању наслеђа. Њиховим уписивањем на листу угрожене светске баштине чувају се четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Косову и Метохији: манастири Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Црква Богородице Љевишке. Међутим, стотине локалитета и споменика је и даље угрожено", истакла је Брнабићева.

Поручила је да је српска баштина на КиМ од немерљивог значаја, не само за национални идентитет Србије, већ и као део драгоцене европске и светске баштине.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска - дијалогу и консензусу (не унилатерализму), утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска.

Брнабићева је, после панела на пленарној дебати 41. заседања Генералне Скупштине Унеска у Паризу, одговарајући на питања новинара, истакла да је Унеско организација која се бави питањима која немају везе са политиком, већ са образовањем, културом, науком и другим сличним питањима.

"Када кажемо деполитизација, стојимо при томе да такозвана држава Косово нема шта да тражи у Унеску. Унеско није место где има простора да се прича о томе да ли Косово, које нема столицу у УН, којег није признало више од половине земаља, треба да буде члан те организације", рекла је премијерка.

Истиче да тзв. Косово нема шта да тражи у Унеску и да чланство Косова није тема и не сме бити тема.

"Када кажем деполитизација, сви знају шта то значи. И генерална директорка Унеска Одри Азуле је рекла да неће политизацију за време свог мандата", додала је Брнабићева.

На питање да ли сматра да су премијер Албаније Еди Рама и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти искористили своје присуство на Мировном форуму у Паризу да додатно лобирају за евентуално чланство Косова у Унеску, Брнабићева је рекла да вероватно јесу и да пре свега мисли на Куртија.

"Сматрам да Рама није то урадио. Мислим да они то раде јавно због унутрашње политике и популарности, што није коректно. У сваком случају, ако мене питате, мислим да од тог посла нема ништа", рекла је премијерка.

Брнабићева додаје да ће можда бити теже када се САД врате у чланство Унеска и истиче да је на Србији да ради на томе проактивно и да инсистира на деполитизацији.

"Ако би се тако нешто десило, то би отворило Пандорину кутију и значило би да се Унеско бави неким другим питањима и људи који су данас у Унеску знају то", казала је Брнабићева и додала да постоје друга питања којима треба да се баве, а не Косовом.

Премијерка Србије састала се и са генералном директорком Унеска Одри Азуле, а учествоваће и на свечаности поводом 75-годишњице те организације за образовање, науку и културу.  

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара