Читај ми!

Ракић: Српска листа ће учествовати на изборима на КиМ, крај године задњи рок за формирање ЗСО

Српска листа је донела одлуку да учествује на локалним изборима на Косову и Метохији који ће бити одржани у недељу, саопштио је председник те организације Горан Ракић. Истиче да ће напустити све институције у Приштини и на северу КиМ уколико до краја године не буде формирана Заједница српских општина.

Председник Српске листе Горан Ракић позвао је грађане да у недељу у што већем броју изађу на локалне изборе на Косову и Метохији.

Ракић је рекао и да ће представници Српске листе напустити све институције у Приштини и на северу Косова и Метохије, уколико наредног месеца не буде започето, а до Нове године и заокружено формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

"Уколико у току новембра не започну разговори на нивоу Београда и Приштине о формирању ЗСО, обавештавамо све релевантне факторе у Приштини, Београду и Бриселу да ћемо напустити све позиције у Приштини и на северу и да ће градоначелници поднети оставке. Крај године је задњи рок за формирање ЗСО", истакао је Ракић на конференцији за медије у Косовској Митровици.

Нагласио је да су се са тим сагласили са председником Србије Александром Вучићем и поновио да уколико ЗСО не буде формирана, за Српску листу ће Бриселски споразум бити неважећи.

Ракић је појаснио да је руководство Српске листе разговарало са председником Вучићем, како би се консултовали око изласка на сутрашње изборе.

"Разговор је био тежак и наш је став био да не излазимо на сутрашње изборе због тешке безбедносне ситуације, кршења права Срба, употребе ватреног оружја и упада специјалаца на север, рањавања Срећка Софронијевића и других разлога. Донели смо заједничку одлуку да изађемо на изборе у интересу српског народа, показујућу да ми нисмо ти који не поштујемо Бриселски споразум", рекао је Ракић.

У десет општина са српском већином на Косову и Метохији укупно је 26 кандидата за председнике општина. Од тога је 18 српских, а осталих осам су представници албанских странака.

Кандидате за председнике у свих десет општина са српском већином, али и у Обилићу, има Српска листа, четири кандидата имају новоформиране грађанске иницијативе "Српска народна слога", "Народно јединство", "Народна слога" и иницијатива "Слобода". Четири кандидата наступиће самостално.

Централна изборна комисија регистровала је укупно 32 политичке странке, 34 грађанске иницијативе, једну коалицију и 23 независна кандидата за председнике општина. Право гласа на локалним изборима има 1.885.000 грађана.

петак, 19. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару