Читај ми!

Срби са Космета на барикадама 12. дан, чекајући повлачење

Срби на Косову и Метохији су и данас на административним прелазима, већ 12. дан. Дан након што је у Бриселу Београд прихватио компромис за решење ситуације на Косову и Метохији, oчекује се да се специјалне јединице Росу повуку са Јариња и Брњака у суботу и да се уклоне барикаде.

Ситуација мало релаксиранија, прва примена споразума очекује се сутра

Ситуација је мало релаксиранија него претходних дана, иако се на терену дан након постигнутог споразума ништа није променило. Нема стратешких померања нити од стране специјалне полиције нити од стране окупљених грађана, јавља репортр РТС-а.

Пунктови Јариње и Брњак су и даље блокирани за прелаз. Успостављање саобраћаја очекује се у понедељак, а прва примена споразума сутра, када крене повлачење полиције и уклањање тешких камиона.

Око пунктова Брњак и Јариње очекује се долазак војника Кфора, који ће на одређено време контролисати стање на терену и заменити припаднике специјалне полиције.

И данас су војници Кфора у групама обилазили тај простор, а подручје је надлетао и хеликоптер Кфора, надгледајући тачке блокаде и могућности проласка међународних војника.

Од осам часова ујутру треба да крене акција распоређивања вероватно пољских и америчких војника Кфора, а онда да уследи повлачење специјалних јединица полиције. Након тога треба да крене деблокада путева.

Све треба да се оконча до сутра у 16 часова да се припреми терен за спровођење другог дела споразума о регистарским таблицама.

Тај део договора планиран је за понедељак. Грађани ће се на на лицу места уверити шта подразумева примена споразума о налепницама преко регистарских ознака, каква је процедура, колико ће времена одузимати и шта им то у пракси доноси.

Извештај Андрије Игића
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак разговарали су о дијалогу Београда и Приштине и другим питањима у региону Западног Балкана, саопштио је НАТО.

Брнабић: Најважније је да се сачувао мир

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да је пратила преговоре о решавању кризе на северу Косова и да је била у сталној комуникацији са председником Србије Александром Вучићем, те оценила да је то била велика дипломатска победа Београда и председника.

"Пре свега мислим да је то велика дипломатска победа Београда и председника Вучића из најмање три разлога. Први је тај што смо успели одмереном и паметном реакцијом да сачувамо мир и какву такву стабилност и безбедност Срба на Косову. Други разлог је да смо успели да покажемо да Београд неће толерисати једнострано наметнута решења и да са Београдом мора да се разговара о свим стварима, а Приштина пре свега мора да има дијалог са нама", рекла је премијерка.

Истакла је да се нада да више неће бити изненађења, а као трећу значајну ствар навела је враћање на резолуцију 1244.

"Ја са нестрпљењем чекам сутрашњи дан када Специјалне снаге полиције Косова (РОСУ) морају да се повуку, јер се КФОР вратио на административне прелазе", рекла је Брнабићева додајући да је следећи дијалог о Заједници српских општина.

Релаксиранија атмосфера на Космету

Ситуација на северу Косова и Метохије мало је релаксираније него претходних дамна. Oко пунктова Јариње и Брњак очекују се припадници Кфора.

Хеликоптер Кфора надлетао је простор. Ноћас је извршена још једна смена специјалних косовских снага, а Срби су рекли да је 10 аутомобила изгребано.

Највжније јуче постигнутим договором је одлазак Росу, долазак Кфора и да неће бити више скидане таблица нашим људима који живе на северу КиМ, рекао је за РТС директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, наглашавајући да нема бесплатног ручка у Бриселу, и да је за то морало да се избори.

После скоро две недеље назире се компромисно решење кризе на северу Косова и Метохије.

Требало би да до сутра у 16 часова јединице Росу напусте административни прелаз Јариње.

Срби су ову вест дочекали са олакшањм, али су остали на позицијама, јавља репортер РТС-а. Кажу да им је све теже да буду на барикадама, с обзиром на то да протести трају скоро две недеље, а и због временских услова, који су све гори.

Повлачење јединица Росу требало би да почне сутра од 8 часова, а затим се очекује да Кфор распореди своје трупе на тим позицијама.

Нико није могао да потврди да ли ће саобраћај сутра бити нормализован, а врло је вероватно да ће се то догодити у понедељак.

Кфор ће своје снаге поставити, и пре саме имплементације, на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања.

Од 4. октобра за возила се успоставља режим са "стикерима" до коначног решења.  

четвртак, 01. јун 2023.
20° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено