Читај ми!

Девети дан протеста Срба, Америка најављује ангажовање на смањењу тензија на КиМ

Наставља се протест Срба с Косова и Метохије, незадовољних распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замени регистарских таблица.

На Косову и Метохији и даље је напета ситуација, косовски специјалци се не повлаче са положаја и Срби не одустају од мирног протеста.

Хеликоптери Кфора у два наврата су јуче надлетали Јариње и Брњак, као и север Косова и Метохије.

Из Kфора поручују да "помно прате ситуацију на целом Kосову и да су повећали број и трајање рутинских патрола широм Kосова, укључујући и север".

"Kфор помно прати ситуацију на целом Kосову и остаје фокусиран на свакодневну примену свог мандата - проистеклог из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. – како би се осигурало безбедно и заштићено окружење и слобода кретања за све заједнице које живе на Kосову. Kфор је повећао број и трајање рутинских патрола широм Kосова, укључујући и северно Kосово", навели су из Kфора за Kосово онлајн.

Група од петнаестак Срба из општина на северу Косова и Метохије нападнута је јуче у јужном делу Косовске Митровице. Нико није теже повређен, иако су неки нападнути флашама и ножевима.

Косовска агенција за цивилну регистрацију објавила је податак да је од 20. септембра, када је уведена мера издавања привремених таблица, до данас издала нешто више од 10.000 таблица углавном на прелазима, а део и на територији севера Косова и Метохије. Највећи број таблица издат је на административном прелазу Мердаре. 

Председник Србије Александар Вучић поручио је у видео-снимку објављеном на Инстаграму да је важно "да су сви људи разумели колико је ситуација тешка, колико су нам везане руке на Косову и Метохији, али да морамо да се боримо за свој народ".

"Јер ако се не боримо, онда никада ништа нећемо моћи ни да остваримо", поручио је Вучић у снимку на свом Инстаграм профилу.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво