Читај ми!

Лајчак данас са Вучићем о наставку дијалога с Приштином

Специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак долази данас у дводневну посету Србији која, као и прошлонедељна посета Приштини, за циљ има поновни покушај ЕУ да се у дијалогу Београда и Приштине постигне дуго очекиван и неопходан корак напред.

Мирослав Лајчак ће се у Београду првог дана посете састати са председником Србије Александром Вучићем.

За очекивање је да ће Лајчак Вучићу пренети ставове премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, са којим се чак два пута састајао током своје прошлонедељне посете Приштини.

"У питању је моја регуларна посета у циљу разговора са лидерима о томе како даље напредовати у процесу дијалога", поручио је Лајчак пред долазак у регион.

Из Брисела су у више наврата долазиле информације да Лајчак жели да што боље припреми нови састанак Вучића и Куртија како би се избегла ситуација из претходне две рунде разговора на високом нивоу Београда и Приштине који су се, уместо из ЕУ најављиваним напретком, завршиле потпуним одсуством разумевања и компромиса.

И док Брисел званично и даље позива "обе стране" у дијалогу на конструктивност, незванични дипломатски извори и аналитичари указују на немогућност ЕУ да контролише и предвиди потезе новог премијера привремених власти у Приштини.

Комплексност сарадње Лајчака, као посредника у дијалогу, са новом администрацијом у Приштини, огледа се и у све дужим разговорима и посетама управо косовској страни.

Поруке уочи посете Приштини и Београду 

Лајчак је пред ову посету Приштини и Београду одбио да даје интервјуе за медије, а званично је поручио да се "мора наћи баланс између транспарентности процеса и заштите дијалога, јер се разговара о врло осетљивим питањима".

"У овом процесу сви учесници врло детаљно знају шта треба да раде", поручио је Лајчак и додао да су и земље чланице ЕУ у потпуности информисане о стању и свим корацима дијалогу.

Поред припреме новог састанка на виском политичком нивоу, укључујући и његову потенцијалну агенду, посета Лајчака Београду и Приштини може се разумети и у светлу разговора о примени већ постојећих договора и разговора о евентуалном напретку ка коначном свеобухватном и правнообавезујућем споразуму о нормализацији односа.

ЕУ је током лета у више наврата упозорила Приштину да својим поступцима крши Бриселски споразум, како у области правосуђа, овога пута у случају пресуде Србину Ивану Тодосијевићу, тако и у оквиру договора о слободи кретања односно посета званичника.

Иако посредници у дијалогу, а тиме и гаранти спровођења договореног, из ЕУ поручују да је у рукама Београда и Приштине да дођу до нормализације уколико не желе да остану "заглављени" на путу ка бољем животу.

"Наметнуто решење неће бити одрживо. То неће бити бриселски, нити вашингтонски договор, већ договор до кога Београд и Приштина морају да дођу и да га примене и поштују", рекао је Лајчак уочи ове посете.

Истовремено, Лајчак, који је почетком свог мандата 2020. године најављивао да је коначни споразум Београда и Приштине питање месеци а не година, сада инсистира на чињеници да садржај споразума, његово постизање и примена зависе искључиво од политичке воље и кооперативности две стране у процесу.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво