Читај ми!

Потврђена пресуда Ивану Тодосијевићу – две године затвора због изјава о Рачку

Апелациони суд у Приштини потврдио је првостепену пресуду Основног суда у Приштини којом је председник општине Звечан и посланик Српске листе Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора због изјава о Рачку, сазнаје РТС.

Првостепеном пресудом Тодосијевић, који је у то време био министар администрације и локалне самоуправе у привременим институцијама у Приштини, осуђен је због наводног "подстицања на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију" због његовог говора поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања на церемонији у Звечану.

Тодосијевић је смењен са места министра због изјаве поводом 20-годишњице НАТО бомбардовања на церемонији у Звечану, када је рекао да је повод за НАТО агресију на СР Југославију "била је такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак".

Петковић: Срамна пресуда Ивану Тодосијевићу

Канцеларија за КиМ је саопштила да је "срамном одлуком да потврди двогодишњу казну затвора посланику Српске листе и председнику општине Звечан Ивану Тодосијевићу због изјава о Рачку, приштинско правосуђе нанело несагледиву штету процесу помирења на Kосову и Метохији".

У саопшењу Канцеларије које потписује директор Петар Петковић, наводи се да је "овом скандалозном одлуком која није утемељена ни на праву ни на правди, опасно нарушена безбедносна ситуација на KиМ, јер пресуда Ивану Тодосијевићу пресуда је сваком Србину који се за истину бори".

Додаје се да је Иван Тодосијевић рекао "само оно што данас осећа и зна сваки Србин, али и свако онај коме су истина и правда на првом месту, а став о Рачку јасно и гласно је потврдио и председник Србије Александар Вучић".

"Поводом ове срамне пресуде биће одржане хитне консултације Српске листе са руководством Републике Србије и наш одговор ће бити одлучан и снажан", каже се у саопштењу.

Овом одлуком, додаје се, "суспендовано је право на слободу мишљења и говора и на тлу модерне Европе у 21. веку и уведен вербални деликт на простору KиМ", а "на овај начин се настоји да се Србима забрани право на мишљење, слободу говора и изношење истине".

"Ова политичка пресуда најдиректније је кршење Бриселског споразума у тачки 10 која се односи на правосуђе, а којом је договорено да у предметима који долазе из српских средина већински одлучују судије српске националности. Међутим, у пресуди Ивану Тодосијевићу одлучивале су само судије албанске националности и у првостепеном и у другостепеном поступку. Албанци тужили, Албанци пресудили", наводи се.

Петковић оцењује да се пресудом Тодосијевићу "наставља прогон Срба, не само на простору Kосова и Метохије него и у региону, синхронизованим правним одлукама које имају за циљ да криминализују српски народ и окриве га за сва дешавања током деведесетих година".

"То неће спречити српски народ да у свакој прилици и на сваком месту, уздигнуте главе попут Ивана Тодосијевића сведочи истину. Држава Србија ће као и до сада наставити да пружа сву потребну правну и сваку другу помоћ Ивану Тодосијевићу који се нашао на удару Приштине само зато што је Србин и што брани истину", закључе Канцеларија за КиМ.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво