Читај ми!

Вучић са Додиком: Наметнута решења нису добра, подржавамо само одлуке које одобре сва три народа БиХ

Наметнуте одлуке бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка никада нису добре, одлуке морају да буду у сагласности са сва три народа у БиХ, рекао је председник Александар Вучић после састанка са руководством Републике Српске. Србију доживљавамо као гарант мира у региону, поручио је члан Председништва Милорад Додик.

Александар Вучић је рекао да је Србија изразила жељу да се поштује Дејтонски споразум и да се сачува мир у региону.

Према његовим речима, Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, али и Републике Српске. Вучић је рекао и да ће након састанка са руководством РС уследити састанак са представницима опозиционих странака из РС, као и опозиционих партија из Србије које су желеле да разговарају са властима, али нису тражиле присуство странаца.

Истакао је да су на састанку са делегацијом РС разговарали и о економским питањима.

Најавио је да ће Србија, заједно са конзорцијумом српских компанија, преузети 80 одсто трошкова изградње пута од Раче до Бијељине и навео да Србија сама гради и изградиће ускоро мост на Сави.

"То ће бити допринос пријатељству са свим народима и братству са српским народом. Тај пут иде ка Бањалуци и Сарајеву, али везује Србију и са другим градом по величини у РС, Бијељином", нагласио је председник.

О ауто-путу до Сарајева и енергетским пројектима

Указао је и на ауто-пут од Београда до Сарајева, који би требало да иде од Пожеге до Котромана у Србији и од Вишеграда до Сарајева у БиХ.

С тим у вези, каже, замолио је члана Председништва БиХ Милорада Додика да разговара са партнерима и види да ли желе тај ауто-пут, јер од тога зависи одлука и брзина изградње и на територији Србије.

Вучић је додао да је било разговора и о енергетским пројектима, као што је Бук-Бијела, и пружању подршке здравственој и социјалној политици РС, коју ће даље пружати Србија.

Нагласио је и да ће бити настављена помоћ за четири општине – Дрвар, Костајницу, Дубицу, Невесиње и изразио наду да ће се то одразити не само на финансијску санацију буџета већ и да ће и грађани тих општина моћи да осете и виде бољитак за себе и своју децу.

Вучић је истакао да ће Србија, као и до сада, наставити да подржава РС у области здравства.

"Договорили смо се и да до 15. септембра донесемо нацрте закона о употреби српског језика и ћириличког писма и да идемо на уређење уџбеника, који би имали исти садржај у Србији и РС", навео је Вучић.

"Сви велики европски народи свој идентитет чували су кроз језик и писмо. Немци кроз Гетеа, Шилера, браћу Грим, а и ми Срби имамо много заједничких писаца. Никоме ништа нажао не чинимо ако чувамо свој српски језик, осим што чувамо своје име и презиме, своју будућност", поручио је Вучић.

"Одлуке Скупштине Српске не би било без наметнутих одлука"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није коментарисао одлуке донете у Скупштини Републике Српске везане за промене кривичног закона које је наметнуо претходни високи представник у БиХ Валентин Инцко јер су резултат октроисаних, наметнутих одлука.

"Таквих одлука не би било у Скупштини Српске да није било октроисања неких других одлука и зашто да коментаришем последицу, када коментаришем узрок", казао је Вучић одговарајући на питања новинара након састанка са руководством Српске.

Додао је да је за Србију важно и добро када су по битним питањима политички чиниоци у Српској уједињени.

Вучић каже да је новог високог представника Кристијана Шмита сретао много пута и да има коректне односе с њим.

"Мислим да је интелигентан човек, али то нема везе с мојим ставом или ставом Србије о наметнутим одлукама", нагласио је Вучић.

"Српско јединство показује да смо научили лекције"

Политиком српског јединства, уједињавања око циљева око којих можемо да се договоримо, довољно показујемо да смо научили тешке лекције из прошлости, истакао је Вучић.

Нагласио је да Србија мора да буде опрезна и да мора да води води рачуна о свим аспектима, пре свега брине о свом економском расту, миру и о томе шта ће оставити у будућности својој деци.

Рекао је да разуме фрустрације Милорада Додика политичким приликама у БиХ.

"Мислим да је сваки разговор добар, а разумем одлуке људи у РС које су донели. Верујем да је могуће постићи договоре у будућности који би значили више поштовања, разумевања, и пре свега поштовања Дејтонског споразума, јер он није донео само мир, па можете да радите са њим шта хоћете, већ је донео механизме на основу којих БиХ постоји, на којима постоји РС", рекао је Вучић.

Треба да се држимо Дејтонског споразума, поручио је Вучић одговарајући на питање да ли чињеница да високи представник међународне заједнице није изабран на основу одлуке Савета безбедности УН може имати неке импликације на његове одлуке и позицију.

Вучић је казао да ће Србија увек имати сву пажњу и све време света да слуша своје сестре и браћу из РС, представнике нашег народа и да им, у чему год може, излази у сусрет.

"Сигуран сам, да ако се не усагласимо око неког питања, па тако и неких спољнополитичких, неће нико да се љути. Поносан сам на чињеницу што претходних неколико година није било размене тешких речи и тако ћемо наставити. Захвалан сам што је Додик увек поштовао наш договор, а верујем да ће у будућности моћи да рачуна на још већу подршку Србије", закључио је Вучић.

Додик: Са Шмитом само као са бившим немачким министром

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поновио је да нови високи представник у БиХ Кристијан Шмит за њега нема легитимитет.

На питање како види то што је Шмит навео да је спреман за разговор, да организује неформални састанак са представницима РС у ОХР-у, као и да оде било где у БиХ, те да неће користити бонска овлашћења ако не дође до нарушавања територијалног интегритета БиХ, Додик је одговорио:

"Можемо на Јахорини. Доћи ћемо сви ми политичари из РС да му кажемо да можемо да разговарамо с њим као бившим послаником немачког савезног парламента и савезним министром пољопривреде", поручио је Додик.

Он је човек који има несумњиво велико искуство, али као високи представник он за нас нема легитимитет, поручио је Додик.

"Уколико је високи представник у БиХ Кристијан Шмит кренуо да смењује српске представнике у органима власти на основу бонских овлашћења и било која мера у том смислу, то би био само допринос стварању још већег хаоса у БиХ", оценио је Додик.

Додик је, одговарајући на питања новинара, истакао да је власт у Републици Српској изабрана на демократским изборима и да је то потврдио ОЕБС, али да новог високог представника нико није изабрао.

"Сви смо ми изабрани на демократским изборима, које је ОЕБС потврдио да су били фер и поштени и ми представљамо управо тај демократски капацитет, а овог који се сада представља као високи представник нико није изабрао, тако да је он самозвани високи представник", навео је Додик.

"Бранићемо идентитетски статус политичком побуном"

Навео је да је са председником Вучићем разговарао и о економским питањима и започетим пројектима који достижу вредност од преко 90 милиона (конвертибилних) марака.

"Не можемо да рачунамо у добре намере оних који деградирају наше право, Устав и Дејтонски мировни споразум", рекао је Додик.

Захвалио је Вучићу који је, како је рекао, с пажњом саслушао све што су имали да му кажу.

Као важно је истакао је да је Република Српска јединствена када је реч о наметнутом закону, али и "никада као пре забринутија ако тако нешто буде настављено".

Против свих проблема, најавио је Додик, РС ће се борити политичком побуном, а оно што све у овом тренутку уједињује у Српској опасност која, како је рекао, прети свима и коју сви добро разумеју.

Уверен је, казао је, и да је то јединство могуће очувати дугорочно.

Вучић је у Вили "Мир" претходно разговарао са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, председником Народне скупштине РС Недељком Чубриловићем и председником Владе РС Радованом Вишковићем.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво