Читај ми!

Избори у Београду - упливавање Шапића, искључење Стефановића, (не)дављење опозиције

Иако нас следеће године чекају бар једни битнији избори од београдских, избори у главном граду већ су једна од главних тема. Разлога има много: од тога да смо вероватно добили кандидата власти за градоначелника, преко тога тога да СНС смењује председника београдског одбора до тога да ако негде опозиција има шансу да се нада пристојном резултату, онда је то у Београду.

Програмски директор "Цесида" Иво Чоловић каже да би београдски избори могли да буду занимљиви јер ту опозиција има највише шансе да оствари нешто бољи резултат.

"Морамо узети у обзир да нисмо могли да измеримо снагу опозиције на претходним изборима због бојкота, али ако се узме у обзир и тај фактор бојкота који је најизраженији био управо у Београду, мислим да опозиција управо међу тим људима може да тражи потенцијалне бираче и према њима усмери кампању", истиче Чоловић.

Наглашава да опозивија прво мора да одлучи у колико ће колона ићи и ко су људи који ће их презентовати.

"Није довољно да потенцијални бирачи буду незадовољни ситуацијом, потребно је да имају мотив да изађу на изборе и мотив да гласају за једну политичку партију", сматра Чоловић.

Каже да је Београд регион сам за себе и да има изузетну важност за политички живот Србије, па је "битка" за главни град Србије увек занимљива.

"Београд чини 17 градских општина, па поред тога што имате централе општине у којима је бојкот био изузетно изражен, имате и такозване приградске општине у којима је излазност била преко 50 одсто и где сте имали ситуацију да СНС ужива снажну подршку. Када се изједначе те две ствари, добијете да није тако драстична разлика у односу на остатак Србије, као што људи најчешће мисле", објашњава Чоловић.

"СНС са Шапићем добио потенцијалног кандидата за градоначелника"

Професор Факултета политичких наука у Београду Душан Спасојевић каже да је СНС са Александром Шапићем добио потенцијалног кандидата за градоначелника и одређн број гласова који он носи, а који могу бити значајни.

"Шапић је добио партнера, добиће вероватно позицију у тој великој странци, а могуће је и да изгуби један део гласова оних бирача који су га видели као опозицију. Имајући у виду да је реч о владајућој коалицији и партнерству које се гради, обе стране ће вероватно средњорочно гледано добити", сматра Спасојевић.

Истиче да Шапић има двоструку улогу.

"Ретко ћемо га видети да говорио о идеологији, али када гледамо његови странку и људе иза њега, видимо да је то једна прилично десна, друштвено-конзервативна опција и у том смислу она може да представља један идеолошко додатак СНС-у, али би то морал ода се гради. Шапић је ипак по себи виђен као успешан спортиста, председник општине и слично, па као идеолошка фигура није довољно профилисан", објашњава Спасојевић.

Каже да је питање да ли СНС има корист од идеолошког скретања удесно јер им је циљ да што више буду "кеч ол" и да се држе средине партијске сцене.

"Вучић воли да има играче који могу да заиграју на више позиција"

Директор "Фактор плус"-а Владимир Пејић каже да је Александар Шапић политички профитирао и да ће добити позицију у странци.

"Вучић воли да прави потезе чији резултат није одмах видљив на прву лопту. По мом мишљењу, хтео је што више да привуче људе који нису напредњаци", сматра Пејић.

Истиче да су неки људи сигурно разочарани Шапићем, али да свакако као политички мираз носи око 3,5 одсто гласова на нивоу Србије.

"Што се тиче Београда и пре свега Новог Београда, Шапић је имао лепу позицију. То се видело кроз истраживања и резултате претходних избора. Сигурно да неће све те гласове пренети ка напредњацима, али није мали број оних које хоће", каже Пејић.

Наводи да напредњаци имају незахвалну позицију да бране 50 одсто, па долазе у опасност да и са 42 одсто буду проглашени за губитнике, што је апсурдна ситуација.

Пејић подсећа и да је долазак Шапића у СНС временски координиран са све извеснијим одласком Небојше Стефановића са места шефа београдских напредњака.

"Ако Стефановић оде, потребно је да га неко наследи. Да ли ће то бити Шапић или је то само једна опција више... Вучић воли да разиграва и фудбалским речником да има играче који могу у сваком тренутку да заиграју на више позиција у тиму", објашњава Пејић.

Сматра да одлазак Стефановића неће много утицати на напредњаке јер своју моћ црпе из снаге и популарности Александра Вучића.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво