Читај ми!

Епархија: Напади на цркве на КиМ најчешће имају етничку и верску позадину

Епархија рашко-призренска изразила је дубоку забринутост због најновијих у низу напада на верске објекте СПЦ на Косову и Метохији, упозоривши да су напади на српске православне храмове на Космету стални и да највећим делом имају етничку и верску позадину јер су усмерени конкретно против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета.

У реакцији Епархије истиче се да је пре два дана каменована црква Св. Петке у Витини, а на Ђурђевдан са звонаре храма Св. Апостола Петра и Павла у оближњем селу Клокот непозната лица покушала су да уклоне црквену заставу (тробојку) са звоника. Такође, у суседном селу Партеш раније ове године украдени су новац и црквене драгоцености из цркве Св. Тројице.

Инциденти пре Васкрса нису изостали ни у јужним деловима КиМ. У селу Драјковце код Штрпца опљачкана је црква Св. 40 мученика Севастијских и храм Св. Димитрија у Доњој Битињи. Читав низ раније пријављених напада и пљачки, које је полиција наводно преузела у истрагу нису решени, или барем наша Епархија о томе није обавештена, нити је штета надокнађена. Највећа штета је начињена поред храма у Витомирици где је украден грађевински материјал у вредности од 4.000 евра.

У заштићеној зони храма Пресвете Богородице у Липљану, свештеник је јуче пријавио каменовање цркве полицији. Приликом инцидента, поломљен је прозор на цркви из 14-ог века. Свештеник је пријавио инцидент полицији, међутим, реакција је изостала јер дежурни полицајци нису знали српски.  О инциденту је обавештен УМНИК и међународни представници.

Пре неколико дана каменована је и црква Св. Јована Крститеља у центру града Пећи позната као "Митрополија". Том приликом је разбијен прозор. Нападачи су ушли у црквену порту коју наводно обезбеђује полиција или су цркву гађали из оближње зграде.

Свештеник који живи сам у парохијском дому поред цркве забринут је због овог инцидента пошто је ова као и многе друге цркве које се сада пљачкају и нападају биле запаљене и оскрнављене у великим албанским нередима 2004. године када су за два дана уништено или тешко оштећено 32 храма и потпуно уништена два манастира.

"Овај најновији талас насиља није само, како косовске институције воле да кажу, део свакодневнице у којој има и пљачки у џамијама. Напади на српске православне храмове на Косову и Метохији се континуирано дешавају и највећим делом имају етничку и верску позадину јер су усмерени конкретно против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета", оцењује се у сапштењу Епархије.

Епархија рашко-призренска о овим најновијим нападима упознаће шефа Европске мисије на Косову и шефа мисије Еулекса као и амбасадоре Квинте али и представнике КФОР-а.

"Жалбе косовским институцијама су беспредметне јер управо је ово насиље производ агресивне реторике која долази из самог врха косовских институција, које уместо да решавају проблеме становништва, економије и суочавају се са пандемијом Ковида, свакодневно нападају Србију најгорим речима и колективно оптужују српски народ па чак и нашу Цркву", истиче се у реакцији Епархије.

Упозорава да овакво понашање директно производи опасан потенцијал за насиље и међународни представници морају да буду свесни да лолалне власти политички манипулишу становништвом у циљу амортизовања сопствених проблема.

"Истовремено, притисак на Србе отежава свакодневни живот нашег народа који је већ изгубио свако поверење у полицију и индтитуције косовских Албанаца због непоштовања закона и судских одлука, као што је случај око манастира Високи Дечани", подвлачи се у реакцији СПЦ на КиМ.

Од међународних представника Епархија ће затражити додатну заштиту од кршења основних верских и људских права. Од институција Србије које редовно помажу Епархија очекује да решавање њених проблема покрене на вишем међународном нивоу.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно