Читај ми!

Курти: Залажем се за дијалог са Београдом који адресира постојеће проблеме, а не ствара нове

Кандидат за новог премијера привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је током експозеа да се залаже за дијалог са Београдом ради решавања отворених питања и да су у Приштини прихватили компромис применом плана Мартија Ахтисарија. Српска листа најавила да неће подржати нову владу и да ће поднети жалбу уставном суду.

Лидер Самоопредељења и кандидат за новог премијера Аљбин Курти изјавио је у свом експозеу у скупштини Косова да се залаже за дијалог са Београдом који адресира постојеће проблеме, а не дијалог који ствара нове.

"Без признавања реалности независног Косова и без признавања истине од стране Србије, не може бити нормализације односа између два народа и две земље", рекао је Курти.

Са Београдом, како је истакао, има отворених питања која се морају решавати дијалогом.

"Приоритет у њему је расветљавање судбине несталих. Чак 22 године након рата све породице треба да знају судбину својих несталих чланова како би затворили отворене ране и као друштво да почнемо оздрављење. Ниједан прогрес не можемо да учинимо ни у једној области ако нема напретка у овој", навео је Курти.

Каже да је дијалог потребан за, како је рекао, "украдене три милијарде евра дуга пензионерима на Косову", за "повратак око 400 милиона евра од злоупотребе струје и за ратне реперације".

"Наш приоритет је нормализација Косова. Нека се нормализује Србија суочавајући се са својом прошлошћу и демократизујући се. Нека Србија прогласи своју независност од Косова, као што су то Албанци урадили 1990. и 2008. године", рекао је Курти.

У експозеу је најавио да ће се са друштвима у региону односити по принципу реципроцитета, а у оквиру реформе правосуђа поменуо је подношење тужбе против Београда пред међународним судом правде за наводни "злочин и геноцид" на Косову.

Залаже се за оснивање института за истраживање ратних злочина са адекватним финансирањем и оснаживањем департмана за ратне злочине унутар специјалног тужилаштва, и формирање истражног тима форензичара за утврђивање чињеница и жртава злочина.

Најавио је улагање у оснаживање капацитета Безбедносних снага и јачање регионалне војне сарадње, нарочито са Албанијом.

Курти предложио чланове свог кабинета

Представљајући управљачки програм, предложио је и владин кабинет.

Према том предлогу, први потпредседник владе био би Бесник Бисљими, други потпредседник и министарка спољних послова Доника Гервала, трећи потпредседник Емилија Реџепи.

Министар унутрашњих послова Ђељаљ Цвећља, министарка просвете Арберије Нагавци, министар здравља Арбен Витија, министар пољопривреде Фатон Пеци, министар Хајрулах Ћеку, правде Аљбуљена Хаџију, финансија Хекуран Мурати, трговине Розета Хајдари, животне средине Љибурн Аљију, локалне управе Ељберт Краснићи, одбране Арменд Мехај, економије Артане Ризваноли, регионалног развоја Фикрим Дамка и министар за заједнице и повратак Горан Ракић.

Раније данас, функционер покрета Самоопредељење Глаук Kоњуфца изабран је за председника новог сазива скупштине.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво