Усвојен Буџет

Гласовима 127 посланика "за" Скупштина Србије усвојила у целини Закон о буџету за наредну годину и пет пратећих буџетских закона. Потврђено неколико међународних финансијских споразума. Почела нова седница парламента.

Посланици Скупштине Србије усвојили су са 127 гласова "за" Закон о буџету за 2010. годину, којим су предвиђени приходи од 656 милијарди динара, расходи од 763 милијардe динара и буџетски дефицит од 107 милијарди динара.

Након усвајања у начелу Предлога закона о буџету, посланици су се изјашњавали о преко 200 поднетих амандмана на предложени Буџет за наредну годину. 

Поред 124 посланика владајуће већине, за Буџет су гласала и два самостална посланика Владан Батић и Јован Дамјановић, и посланик Коалиције Албанаца Прешевске долине Риза Халими.

Посланици Савеза војвођанских Мађара, као што су раније и најавили, нису гласали за предложени Буџет.

Шеф посланичке групе мањина и посланик СВМ-а Балинт Пастор изјавио је да то што су посланици његове странке гласали против Буџета неће променити однос према владајућој већини и да се они и даље осећају делом владајуће већине.

Пастор је новинарима у парламенту, после изјашњавања посланика у начелу о предложеном буџету, казао да став о том акту "није први, а вероватно ни последњи случај да посланици СВМ-а размишљају другачије од других странака".

Шеф посланичког клуба "За европску Србију" Нада Колунџија изјавила је да су за Буџет гласали сви који разумеју оправданост његовог усвајања и они који подржавају Владу Србије, а да они који нису подржали тај акт треба да преиспитају свој став.

Таквог су мишљења и њихове колеге из Лиге социјалдемократа Војводине, док у Г17 плус сматрају да се ради само о неспоразуму и о различитом тумачењу Устава од стране посланика Савеза војвођанских Мађара.

Председник "Нове Србије" Велимир Илић је рекао да се "трговало и куповало" и да је буџет усвојен тесном већином, што је по његовим речима нелегитимно и нерегуларно.

Скупштина Србије је одлучила да Закон о буџету за 2010. годину ступа на снагу дан после објављивања у Службеном гласнику.

Посланици су усвојили пет пратећих буџетских закона, међу којима су предлози закона о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању, о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, о изменама и допунама Закона о преузимању акционарских друштава, о изменама и допунама Закона о јавном дугу, као и о измени Закона о осигурању.

Законом о допуни закона о пензијском и инвалидском осигурању предвиђено је да се износи пензија, новчаних надокнада и износ општег бода задрже на достигнутом нивоу, односно да се не мењају ни у 2010. години.

Гласање о Буџету требало је да почне у 11 сати, али је каснило због квара електронског система за гласање.

Нова седница парламента   

Посланици су завршили начелни претрес 11 предлога закона из области полиције и правосуђа, који су на дневном реду нове, седме седнице јесењег заседања парламента.

Обједињени су законски предлози о ванредним ситуацијама, о заштити од пожара, о изменама Закона о Безбедносно-информативној агенцији, о изменама и допунама Кривичног законика, о изменама и допунама Закона о парничном поступку, о управним споровима.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је циљ предложених закона о ванредним ситуацијама и о заштити од пожара успостављање интегрисаног система заштите који би требало да смањи ризике од катастрофа и елементарних непогода. Закони су усклађени са највишим стандардима ЕУ.

Расправља се и о предлозима закона о изменама и допунама Закона о прекршајима, о изменама и допунама Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама, о промету непокретности, о престанку важења Закона о организацији и пословању привредних јединица установа за извршење кривичних санкција и о потврђивању Споразума између влада Србије и Израела о укидању виза.

Министарка правде Снежана Маловић истакла је да предложени закони из области правосуђа имају велики значај за грађане Србије и за ефикаснији рад правосудних органа.

Маловићева је изјавила да се Предлогом закона о изменама и допунама Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама утврђују широк спектар превентивних и репресивних мера, што ће, како је оценила, допринети ефикаснијој борби против насиља на спортским манифестацијама.

Посланици опозиције највише критика у обједињеној начелној расправи о 11 законских предлога упутили су на предложене измене и допуне Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским примедбама, а посебне замерке изнели су због тога што се води обједињена расправа о законима, који, како су рекли, нису ни на који начин повезани.

Циљ обједињавања толиког броја закона у једну тачку, према тврдњама посланика СНС-а, ДСС-а, Нове Србије, Српске радикалне странке и ЛДП-а, јесте да закони буду изгласани на брзину, а на уштрб њиховог квалитета и ваљане дискусије у парламенту о њима.

На дневном реду су и предлози закона о изменама и допунама Закона о буџету Србије за 2009. годину, о изменама и допунама Закона о рачуноводству и ревизији и о изменама и допунама Закона о Агенцији за привредне регистре, и Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Словеније о социјалном осигурању, о којима ће посланици такође обједињено расправљати у оквиру друге тачке дневног реда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара