Јеремић у Либану

Либан и Србија имају подударне ставове када је реч о поштовању међународног права и постизању решења дијалогом, изјавио шеф српске дипломатије Вук Јеремић у Бејруту, после сусрета са највишим званичницима. Србија спремна да учествује у мировним мисијама УН.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић који борави у једнодневној посети Републици Либану, састао се са председником Мишелом Сулејманом и шефом либанске дипломатије Али Хусеином Ал Шамијем.

После сусрета са шефом либанске дипломатије Али Хусеином Ал Шамијем, Јеремић је подсетио да Београд и Бејрут имају деценије пријатељских односа, али је напоменуо да је ово први пут да министар спољних послова Србије посећује Бејрут.

"Између Либана и Србије постоје пријатељство, разумевање и узајамна подршка и тако ће бити и у будућности", изјавио је данас ФоНету у Бејруту министар спољних послова Србије Вук Јеремић, најављујући да ће Србија највероватније са својим контингентом учествовати мировној операцији Уједињених нација у Либану.

"Разговарали смо о ситуацији у свету. Либан од 1. јануара постаје члан Савета безбедности, па ће његова позиција бити изузетно важна. Искористио сам прилику да свог колегу информишем о актуелној ситуацији, пре свега о Косову", прецизирао је Јеремић.

Подударност ставова Србије и Либана

Либан и Србија, према Јеремићевим речима, деле мишљење када је реч о поштовању међународног права и постизања решења дијалогом, уместо наметањем.

"Захвалио сам се Либану на подршци коју смо до сада имали око Косова и могу да кажем да ћемо у наредним годинама блиско сарађивати, не само када је реч о Косову, него и о свим осталим питањима која се решавају у оквиру међународне заједнице", истакао је Јеремић.

Министар Јеремић је у Бејруту најавио и да ће Србија највероватније са својим контингентом учествовати мировној операцији УН у Либану.

Према речима Јеремића, сада се о томе разговара са "пријатељима из Шпаније, јер ћемо битии део њиховог контингента".

"Сада разговарамо која би била специјалност нашег контингента и која би била његова величина", рекао је Јеремић и објаснио да се о томе договара у Влади и да ће, када буду познати параметри, бити саопштени јавности.

Учешће у мисији УН битно за углед Србије

"Искористио сам прилику да у Либану изразим политичку спремност да учествујемо у овој важној операцији, јер је наша земља некада била један од најважнијих чинилаца у операцијама УН и мировним мисијама и то баш овде на Блиском Истоку", подсетио је Јеремић.

"С обзиром на то да се враћамо на међународну сцену као чинилац стабилности, не само на Балкану, него и у другим деловима света", истакао је Јеремић, "учествовање у таквој мисији ће много значити за промоцију Србије и подизање њеног угледа".

Јеремић са Ал Шамијем разговарао и о билатералним односима, истичући да је традиција тих односа дуга и да постоји много тога што две земље могу да ураде заједно.

"Говорили смо о економској сарадњи. Овде ће за неколико дана доћи једна велика привредна делегација из Србије, а имали смо договоре и о размени у домену образовања и културе", рекао је Јеремић.

Током боравка у Бејруту, министар Јеремић се састао и са премијером Либана Саадом Хариријем.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара