Косовска скупштина усвојила нацрт резолуције о дијалогу са Београдом

Владајућа већина у косовском парламенту и опозициона СДП, Шпенда Ахметија, усвојили су Резолуцију о наставку дијалога са Београдом. Нови вођа преговарачког тима Фатмир Љимај најављује да ће "Косово од Србије тражити ратну одштету".

У косовској скупштини на ванредној седници на дневном реду било је усвајање резолуције и избор тима Приштине у наставку дијалога са Београдом.

Намера им је да дијалог врате у парламент, односно да приштинска страна има јединствен став и договор по свим питањима која би била отварана у дијалогу са Београдом.

С друге стране, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да Приштина не жели било какав озбиљан разговор о будућности и нормализацији односа и распетљавање косовско-метохијског чвора.

У нацрту резолуције наводи се да би наставак дијалога, уз посредовање Брисела, за Приштину био прихватљив само ако његов завршетак резултира обостраним признањем државности, чланством Косова у Уједињеним нацијама, Европској унији и НАТО-у.

"После јучерашње историјске одлуке о формирању војске, Косово иде даље ка заокруживању државности. Због тога треба наставити преговоре са Србијом, спречити Вучићеву офанзиву и доказати међународној заједници да је Косово независно и спремно да одговори на све изазове. Дакле, наш циљ је равноправан дијалог са Србијом, циљ нам је да нас Србија не изолује у процесу дијалога и да добијемо столицу у УН давањем зеленог светла новој резолуцији за преговоре и новом преговарачком тиму", рекао је Кадри Весељи, председник косовске скупштине. 

Предлог резолуције израдила је посланичка група Социјладемократке партије, која је напустила покрет "Самоопредељење" и на овај начин прилази влади и даје јој могућност да има већину, пошто је Српска листа напустила владајућу већину. 

Тим за дијалог чинили би политички представници које ће изгласати парламент, а предводиће га Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети педседник Социјалдемократске партије и градоначелник Приштине.

Функција Хашима Тачија у тиму за дијалог била би у складу са уставом, али би парламент контролисао шта приштинска страна преговара у дијалогу.

Поводом усвајања Резолуције о наставку дијалога са Београдом огласила се шефица канцеларије ЕУ на Косову и Специјална представница ЕУ Наталија Апостолова.

"Честитам косовској скупштини на данашњем гласању којим преузима одговорност за тако важан процес – дијалог са Србијом. Косово мора да осигура осмишљен и инклузиван приступ том процесу", поручила је Апостолова на Твитеру.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво