Вучић за РТС: Моја борба за Косово као борба Давида против Голијата

Председник Србије Александар Вучић је у интервјуу за РТС још једном рекао да је немогуће одржавање статуса кво на Косову. Забринут је због истраживања која показују да се грађани Србије већински залажу за одржавање замрзнутог конфликта. Моја борба је као борба Давида пред Голијатом, рекао је Вучић. Истакао је да Милан Радоичић није убио Оливера Ивановића и да је увек био први на бранику северне Митровице.

Александар Вучић је у интервјуу за "Око" рекао да се залагао за компромисно решење, јер ће без њега српски народ имати огромне проблеме.

Рекао је да разговори о решењу више не постоје и да не зна шта би понудио нашем народу. 

"Моја борба је била буквално као борба Давида пред Голијатом", рекао је Вучић наводећи да је Голијат цео западни свет и Албанци.

Навео је да га истраживања о подршци коју имају он и његова партија не брину јер показују да је она на историјском максимуму, али да јесте забринут због истраживања која су показала да се већина грађана Србије залаже за одржавање замрзнутог конфликта на Косову, што је, истиче, немогуће.

Вучић је указао да се суочавамо са жељом Албанаца да у потпуности заокруже своју државност и да су спремни да плате сваку цену за то. Председник је упитао да ли смо и ми спремни да то платимо.

"Наши грађани би статус кво, мој одговор је да је то немогуће стање", поручио је Вучић.

Истакао је да је на Косову тренутно 91 или 92 одсто Албанаца, који већ имају потврђену државност од стране западног света.

"Ја вас питам шта ћемо да радимо ако дође до било каквог сукоба? Да се радујемо што ће српска војска ући, да ризикујемо сукоб са НАТО-ом, или да им кажемо 'смете да упаднете јер нећемо да реaгујемо па побијте наш народ'? Па шта ми остаје на рукама, или било коме од нас? Или је свима лако па ћемо препустити да неко у наше име одлучује", рекао је Вучић додајући да се зато залагао за компромис. 

Председник је рекао да му се чини да разуме шта народ поручује, али се не управља тиме него оним што зна и види, а више тога види јер му је то доступно.

"Не зато што сам паметнији, него јер сам на таквом месту", рекао је Вучић наводећи да му нико није веровао да ћемо смањењем плата и пензија имати бољу економију.

Упитао је да ли је могуће да неко мисли да је он луд и да је желео пензионерима зло.

"Желео сам добро, да запослимо Србију", рекао је председник објашњавајући да смо добили јачу земљу која заступа националне интересе.

"Која може да се бори за Косово, да тражи нешто за наш народ, не само да чекају да формално признамо независност", рекао је Вучић и навео да то није она Србија којој су рекли да је тражила мишљење суда у Хагу и која је поставила границу на Јарињу и Брњаку.

Србија после много времена има велике идеје 

Вучић каже да Србија после много времена има велике идеје које полако успева да дефинише. Подсећа да је у Новом Саду рекао да ће Срби тешко објединити све националне територије и да не треба о томе да сања.

"Али смемо и можемо да сањамо да их економски и културно објединимо, да носимо српску кошуљу", додао је указујући да је Немце, када су губили Кенигзберг и Стразбур, држао језик, Гете, Шилер, браћа Грим и сви остали...

Поручује да Србија мора да подиже економију, језик и да учи на грешкама из прошлости, да обележава важне датуме и да се бори за поштовање жртава.

"Све друго је пут у пропаст и нестанак Србије и Срба", рекао је председник понављајући да је потребно да научимо тешке лекције из прошлости.

Говорећи о косовском проблему, председник је рекао да имамо проблем да дефинишемо шта можемо да имамо на Космету и верује да ћемо тешко то успети.

С друге стране, каже, проблем је што Београд разговара са неодговорним и неозбиљним људима који су због тога опасни и који не поштују договорено.

Додатно се на све надовезује однос са ЕУ. "О чему се ту ради, је ли ЕУ правична према нама или није?", упитао је Вучић додајући да нам јесу учинили нешто добро, али и да много тога нису.

Потребна одговорна и озбиљна политика

Објашњава да се у односу Београда и Приштине ЕУ понаша у складу с тим што су све земље, осим њих пет, признале независност Косова, а нарочито најмоћније земље. Како је рекао, све то нас води томе да је данас најнижа подршка Европској унији у Србији.

"Никада није била нижа, и сад очекујете да ја кажем да то мора да буде наша политика да бих се додворио. Кажем да је то највећа опасност, без обзира на безобразлук, на претње и притиске, морамо да се боримо да останемо на европском путу", рекао је председник.

Додаје да је Европска унија требало да реагује и када је Приштина подигла таксе на десет одсто.

"Али шта да радимо? Да поделимо конопце и да се вешамо? Настављамо да радимо и да се боримо да помогнемо нашем народу, па се појавио хлеб у Митровици, неко млеко и поред тога што Кфор иде и затвара зелену линију и постављају камере по шумама и не знам где...", рекао је Вучић.

Понавља да Албанци имају подршку Европске уније и пита да ли би било могуће да ми не испунимо неки споразума, а да они испуне ЗСО? Каже да не би било могуће и да се они понашају како хоће указујући и на поруке о стварању "велике Албаније" које су се данас чуле у Пећи.

Каже да он као одговоран, неће да помиње "велику Србију" него да води паметну политику, да буде обазрив и одговоран. Истакао је економију, образовање, дигитализацију, раст, културу и језик.

Навео је да је у току дана имао тежак разговор са људима из врха ЕУ који су позвали на састанак свих страна како би се нашао компромис, али је рекао да нема разговора док се ствари не врате на почетни положај. Упоредио је то са трком на сто метара и додао да не може некоме да се дозволи да пређе десет метара, "а ми да га стигнемо" па да компромис буде да се тај неко врати три метра.

"Врати га на старт или избацуј из игре, без тога нема наставка", рекао је Вучић поручујући да неће да пристане на уцене и притиске и да неће пристати на предају Валача и Газивода.

Говорећи о односу западних сила према Приштини, председник је рекао: "Америка им је и мама и тата, а остало су им стрине и тетке", прецизирајући да мисли на западне силе као што су Енглеска, Францука и Немачка.

Србија, како каже, има подршку Кине, Русије и многих земаља, али то није увек довољно.

"Једноставно, тешка нам је позиција, људи морају да разумеју да се боримо да одржимо позицију на шаховској табли", рекао је председник.

Радоичић није убио Ивановића

Говорећи о убиству Оливера Ивановића, председник Вучић је рекао да је он убијен на исти дан када су расписани избори у Београду и да је неко бирао посебан моменат и тренутак и да ће се установити зашто.

Каже да је данас у Београду саслушан Милан Радоичић, који је од стране неких страних служби и од стране неких медија означен као убица.

Међутим, истиче да Милан Радоичић није убио Оливера Ивановића и да српска полиција од данас може са сигурношћу то да тврди. Подсећа да је он испитан још 21. фебруара ове године у Косовској Митровици и наводи да су пре неколико дана хтели да га убију.

Како је рекао, дошли су са 52 човека на главни улаз и са још 25 у гаражи и двадесетак њих у логистици.

Додаје и да је уцењиван и други човек, припадник нарко-клана који је ухапшен по потерници Црне Горе и да је њему нуђено да оптужи Радоичића како би упаковали целу причу и оптужили званични Београд.

Указао је да је Милан Радоичић био увек први на бранику северне Митровице и да је био човек број један за одбрану северне Митровице.

"Да су га убили пре два дана, ко би рекао да он није убио Ивановића?", упитао је Вучић додајући да је он прихватио полиграфско испитивање и да је прошао.

Нема разлике између Харадинаја и Тачија

Вучић је рекао да не види разлику између Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија и указао на то да је Тачи дао приговор приштинском уставном суду како би "поново отели оно мало што су Срби добили од имовине".

Истиче да Српска листа одавно није у влади, и да они не могу да формирају нову владу јер немају већину. "Хоће да нађу Србина који ће глумити српске представнике", навео је Вучић.

Последњи догађаји на Космету, сматра, не могу да се правдају евентуалним изборима и додаје да међународна заједница не би ћутала да заправо не даје подршку Приштини.

На констатацију да међународна заједница ћути и на причу о присаједињењу Косова Албанији, док чланови влада из Тиране и Приштине имитирају знак орла, попут фудбалера Џаке и Шаћирија, Вучић каже да њему "то више личи на кокош него на орлове".

"За овако нешто бисмо ми сви ишли у Хаг. Нисам фасциниран, нити видим много памети, знања и идеја – кокоши да изигравате можете увек", рекао је Вучић и додао да није данас почео процес присаједињења, већ да је то одраније.

Истиче да се нигде не види косовска застава. "Они имају једну заставу, Дан заставе је дан албанске заставе", навео је Вучић.

На питање да ли је указао на данашња дешавања, рекао је да се "у Европи сви праве блесави", и рекао да му је неко на Самиту ЕПП рекао да је у Европи Албанцима све дозвољено.

Иако се у претходном периоду дошло до утиска да Косово није завршена прича и да се дошло до помака, тренутна ситуација то демантује. "Плашим се да смо испод почетка", рекао је Вучић истичући да се Србија бранила у Интерполу, ништа више од тога.

Председник је рекао да Србија има обавезу да заштити свој народ на целом Космету. "Посебан договор је постигнут са НАТО-ом за север Косова и они су Србе довели у позицију некога ко је у углу, иако сам их молио да то не раде и немамо избора", рекао је Вучић.

Срби имају сву подршку Београда, рекао је Вучић и замолио народ на Космету да се бори мирним средствима.

Вучић очекује величанствен дочек за Макрона

Председник Француске биће дочекан на величанствен начин у Србији, поручио је Александар Вучић, који је на питање да ли ће му поставити питање о распореду седења на прослави стогодишњице победе у Великом рату, одговорио да ће му поставити и много теже питање.

"Нити се плашим, нити сам инфериоран јер представљам мању земљу. Сувише поноса носим у себи јер сам представник лепе и добре Србије, и доброг и одважног народа, и поносан сам што сам на челу земље која самостално доноси одлуке", рекао је Вучић додајући да Француска у Србији има доброг савезника.

Биће потребно много времена да после деведесетих и двехиљадитих подигнемо свој углед, рекао је Вучић, који је на питање шта је остало од савезништва из 1918. рекао да смо сви стратешки савезници.

Углед Србије је, сматра, већи него што изгледа, али је, у сваком случају, далеко од онога што бисмо желели да имамо.

И док многи сада говоре да стварање Југославије није био добар потез, Вучић је рекао да се труди да се "не прави нарочито паметан после битке". Цени рад регента, а затим и краља Александра, који у Београду није добио ниједну улицу или споменик.

Веће грешке су, указује Вучић, направљене после Другог светског рата, када "нисмо умели ни да тражимо ни да добијемо шта су Срби заслужили".

Односи Србије и Мађарске никада нису били бољи, кажу и у Београду и у Будимпешти. На питање да ли му је ближа визија Европе Емануела Макрона или Виктора Орбана, Вучић одговара: "Ја размишљам о визији Србије и где видим Србију. Далеко сам од тога да немам пречих брига од тога шта говоре Виктор Орбан и Емануел Макрон. Сувише смо мали и далеко од њихових успеха да бисмо могли да се бавимо великим темама."

Вучић је прокоментарисао и најављени одлазак немачке канцеларке Ангеле Меркел.

"Плашим се за будућност Европе и света после одласка Ангеле Меркел", рекао је председник Србије и истакао да је милион пута присуствовао састанцима на којима без Меркелове ништа не би функционисало.

Немачка има огроман ауторитет, као и Америка, Русија и Кина, навео је Вучић.

Вучић о буџету, страним инвеститорима и опозицији

Влада је усвојила предлог буџета – први буџет министра Синише Малог. Вучић је рекао да је чак и највећи критичар из Фискалног савета Павле Петровић имао само добре речи о буџету.

Све што је Србија постигла видеће се у већим платама и пензијама у будућности, али се не види одмах, указао је Вучић.

Рекао је да се драматично смањио јавни дуг, да је буџет у суфициту, а незапосленост смањена са 25,9 на 11,9 одсто.

Вучић је критиковао претходне власти, али и Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и Бошка Обрадовића, за које каже да су против доласка страних инвеститора. Они су против људи који нас спасавају, који спасавају исток Србије, навео је Вучић.

Рекао је да је нормално што страни инвеститори долазе да се обогате јер је то капитализам, али и да од тога највећу корист имају радници и локалне самоуправе које могу да улажу новац који добију.

У Дубочану и Малој Јасикови код Зајечара започео је пројекат "Наше село" компаније "Делта холдинг" и локалне управе, којем су присуствовали Мирослав Мишковић и градоначелник Бошко Ничић. Вучић је рекао да га је Ничић питао за тај пројекат, и да му је одговорио да не жели да заустави развој.

Питали су га и, каже, шта да ради ако Мишковић победи на тендеру за Центар "Сава". Све мора да буде по закону, био је одговор на то питање. 

Навео је да се зна шта он лично мисли о Мирославу Мишковићу и "тајкунској хидри" Мишковић–Ђилас–Шолак.

Рекао је да је Драган Ђилас зарадио 500 милиона евра преко приватних компанија док је био на јавној функцији.

Вучић је навео да се, за разлику од њега, од 2012. када је постао министар одбране и први потпредседник Владе имовина његове шире породице није увећала, већ се нешто смањила.

"Ништа се није увећало и то људи у Србији треба да знају, нити имам банковне рачуне, нити закопане паре, нити у чарапама или сламарицама, нити у аутомобилима или било шта слично. Возим 'шкоду октавију' из 2006. године", рекао је Вучић.

Соња Лихт је у интервјуу Блицу рекла да је потребан минималан консензус власти и опозиције да бисмо били озбиљно друштво. Вучић, међутим, каже да нема око чега са опозицијом да се сагласи.

Рекао је да је спреман да се сусретне са свима из опозиције, али без селекције и да има исто време као сваки од њих, како би могао да им одговори. Победићу их све, рекао је Вучић.

Људи ће живети боље 

Вучић је рекао да људи тешко живе и да ће живети тешко, али да је ипак боље него што је било.

Минимална зарада је, подсећа, 2011. била 162 евра, док је у јануару ове године износила 228 евра, што је повећање од 41,6 одсто, а следеће године имаћемо и ново повећање.

Бележи се и раст просечне плате, која ипак није порасла на 500 евра, како је најављивао, већ на 465 јер, објашњава, приватни сектор није забележеио очекивани раст.

"Није 500 као што сам рекао, али је веће од 336 евра. Жао ми је јер нисмо успели, требао нам је и већи раст у приватном сектору", рекао је Вучић.

Још једном је захвалио пензионерима, а онима који се љуте поручује да морају да разумеју да је било неопходно да се спроведу реформе како би држава имала из чега да исплаћује пензије.

Раст увоза је, истиче, знак да боље живимо. Додаје да је забележен и раст извоза и да ће, захваљујући пословању страних компанија, и он још расти.

"Наш највећи проблем у економији је Косово, а све остало ће ићи набоље и људи ће живети боље", закључио је Вучић.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво