Предлог измена Закона о министарствима стигао у Скупштину

У скупштинску процедуру стигао је Предлог о изменама Закона о министарствима који предвиђа 18 ресора, два више него до сада, а који је предложио шеф посланичке групе СНС-a Александар Мартиновић. Седница парламента заказана је за сутра у 10 часова.

Изменама закона предвиђено је оснивање два нова министарства – екологије и европских интеграција. 

О том предлогу Скупштина ће расправљати на првој седници ванредног заседања које је председница парламента Маја Гојковић сазвала за сутра у 10, сазнаје РТС. 

Посланици, њих 152, упутили су захтев за ванредно заседање, на основу којег ће председница заказати седницу. 

Очекује се да после усвајања измена Закона следеће седмице у Скупштини Србије почне расправа о експозеу мандатарке за састав Владе Ане Брнабић. Рок за избор Владе је 30. јун.

У образложењу измена Закона наводи се да се оснивање Министарства заштите животне средине предлаже имајући у виду значај који очување и заштита животне средине имају када је у питању квалитет живота грађана и њихово здравље, али и због значајних и сложених обавеза које Србија мора испунити у тој области у процесу придруживања ЕУ.

Пошто је послове Министарства екологије до сада обављало Министарство пољопривреде и заштите животне средине, предлаже се и измена делокруга тог министарства које ће променити назив у Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Изменама Закона предлаже се престанак рада Канцеларије за европске интеграције, с обзиром на то да ће њене послове преузети ново Министарство за европске интеграције.

Оснивање тог министарства предложено је услед значајно већих обавеза и обима послова у процесу придруживања ЕУ, а посебно имајући у виду све веће обавезе у погледу непосредне комуникације са самим институцијама ЕУ.

На то, како се додаје у образложењу, може боље одговорити министарство као самостални орган државне управе, него што би то могла досадашња Владина Канцеларија за европске интеграције.

Предложеним изменама Закона предвиђена је и измена у делокругу Министарства привреде, тако што би Министарство рударства и енергетике преузело послове који се односе на припрему предлога аката о именовању и разрешењу органа управљања, као и других аката који се односе на пословање јавних предузећа и друштава која обављају делатност производње и снабдевања електричном енергијом, односно природним гасом.

Та измена је, како се наводи у образложењу, предвиђена због потребе усаглашавања са важећим Законом о енергетици, али са потребом усаглашавања са стандардима ЕУ у тој области.

Такође, предлаже се и да Министарство привреде преузме од Министарства трговине, туризма и телекомуникација послове који се односе на прописе у области концесија и јавно-приватног партнерства.

Наводи се и да су измене делокруга рада Министарства правде последица усклађивања са, у међувремену донетим законима, који уређују правосудне професије и рад правосудних органа.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво