Зашто су важни избори за градоначелника Београда?

Актуелни заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, могао би да мења Синишу Малог до избора за Скупштину Београда. За ту информацију коју је објавио "Спутњик", још нема потврде, али су најаве о смени Малог, о којој се говори скоро годину дана, покренуле причу о београдским изборима. Важним и за власт и за позицију.

Синишу Малог са власти у Београду не смењује лоша управа, него кампања против њега – то каже премијер. Најавом да више неће бити градоначелник, премијер је, процењују аналитичари, стартовао кампању за београдске изборе. До тада, Малог би – према Спутњику – могао да мења Андреја Младеновић.

"Младеновић је заменик градоначелника и по том формацијском моделу делује као неко решење. Селаковић се помиње као кандидат, верујем да ће остати као кандидат који ће тек неколико месеци пред изборе ући у званичну трку", каже новинар Недељника Ненад Чалуковић.

Значај београдских избора пореди се са утицајем председничких. У Београду гласа више од милион и шестсто хиљада бирача, а њихови гласови се рефлектују на целу Србију. Зато их опозиција, од када су пребројани гласови за Андрићев венац, види као још једну шансу.

"У Београду су резултати негде истраживачки, другачији него у Србији. СНС није тако доминантан, нити се очекује да буде тако доминантан као што је био на председничким изборима или парламентарним. Има ту и појединости које могу бити важне, да ли постоје јаки лидери који могу да направе значајнији резултат", објашњава Ђорђе Вуковић из Цесида.

Зато, верују аналитичари, и власт и опозиција пале све моторе. Из СПС-а различити сигнали – предлог за наступ власти у једној колони, али и наговештај да изборе не би да посматрају са трибина. Пресудиће, процењује се, одлука како до 51 одсто за сигуран избор градоначелника. Заједно до резултата ће вероватно и Јанковић и демократе.

"Као да је то био њихов договор када је ДС подржао Јанковића на председничким изборима. Ко ће бити кандидат, реалније је да ДС ту индиректно или директно одлучује о кандидату и Бели који ће готово извесно наступити јер долази из Младеновца, београдске општине. За Ђиласа пре бих се кладио да ће ући у трку него да неће", каже Чалуковић.

Сигуран кандидат је Александар Шапић. Први човек Новог Београда потврдио је амбицију да би у канцеларију Старог двора. Медијске спекулације не искључују ни Вука Јеремића, као ни Шешеља, за кога се нагађа да би могао да кандидује сина.

"Питање је шта ће они моћи и ко ће од њих моћи да направи заједничку већину или ће се све свести на неку другу комбинаторику, то је ствар постизборног прегруписавања", истиче Вуковић.

Избори за Скупштину Београда очекују се најкасније 23. марта следеће године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво