Србија остаје гарант Дејтонског споразума

Свако политичко решење око кога се договоре легитимни представници сва три народа у Босни и Херцеговини прихватљиво је за Србију, рекао председник Борис Тадић. Србија остаје трајно привржена Дејтонском споразуму, поновио Тадић.

Представници седам парламентарних странака Републике Српске пренели су у Београду своје ставове председнику Србије Борису Тадићу пред другу рунду Бутмирског процеса, која је заказана за 20. октобар. Србија остаје трајно привржена Дејтонском споразуму који је, како је истакао Тадић, могуће мењати под условом да се све три стране договоре око тога.

"Све оно што договоре легитимни представници Хрвата, Бошњака и Срба у Босни и Херцеговини прихватљиво је за Србију. Све оно што не добије пуну подршку легитимних представника сва три народа, није прихватљиво", нагласио је Тадић на конференцији за штампу.

Тадић је навео да Србија конструктивно приступа политичким разговорима у БиХ, не само због тога што подржава њен интегритет већ и због тога што жели постизање решења које је одрживо у будућности.

"Свако решење у БиХ мора да буде праћено миром и стабилношћу и решењима која не доводе у питање интегритет земље и нестабилност у региону, јер само стабилан и просперитетан регион може постати део европске породице народа", истакао је председник Србије.

Тадић је поновио да је отворен и за разговор с представницима бошњачких и хрватских странака из Федерације БиХ.

Бутмирски преговори, како је оценио, имају конструктивну намеру да се пронађе решење које ће обезбедити свим странама пун легитимитет и требало би да одлуче процес европских интеграција за БиХ али и остале земље Западног Балкана.

"Оно што је недвосмислено наглашено, иако не знамо цео пакет, јесте да нема довођења у питање ентитетског гласања, што је важна ствар. Када будемо имали цео пакет, моћи ћемо да кажемо нешто конкретније", навео је Тадић.

Председник Савеза независних социјалдеморката (СНСД) и премијер Републике Српске Милорад Додик потврдио је новинарима после трочасовног сусрета да је још једном констатовано да је Србија гарант Дејтонског споразума.

Додик је казао да је на састанку закључено и да "Србија може да подржи и потенцира разговоре о Босни и Херцеговини на бази консензуса и договора свих, јер је то најбољи начин који даје ширину и могућност за вођење разговора с партнерима у БиХ".

"Председедника Тадића смо упознали и са оним што је евентуално нека понуда, али и да још међународна заједница није упутила званични предлог за разговоре и да је зато тешко да се резговара о детаљима", оценио је Додик.

Истакао је да "уставне промене припадају људима у БиХ и њиховим политичким представницима", а да се "само нагађа да су то питања везана за скупштину, председништво, начин одлучивања у минситарском већу и неке врсте надлежности".

Председник Српске радикалне странке РС Миланко Михајлица рекао је да је састанак код председника Србије био користан и да је најважније то што је председник Тадић поновио да је Србија гарант Дејтонског споразума, а да решења која нису у сагласности са званичним институцијама РС и вољом српског народа нису прихватљиви ни за Србију.

Сатанку су присуствовали и лидери Српске демокртске странке, Партије демократског процеса, Демократског народног савеза, Демократске партије и Социјалистичке партије РС.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво