Београд као Талин

У европским интеграцијама Београд може да искористи искуство главног града Естоније Талина, оценили премијер Цветковић и естонски председник Илвес. Естонија спремна да Србији бесплатно понуди софтвер за интегрисање административних државних служби.

Премијер Мирко Цветковић и председник Естоније Томас Хендрик Илвес истакли су да Београд у европским интеграцијама може да искористи искуство Талина, оценивши да је билатерална сарадња на ниском нивоу, али да постоји потенцијал за раст трговинске размене.

Председник Естоније је, на заједничкој конференцији са српским премијером, рекао да је његова земља велики поборник уласка Балкана у Европску унију, нагласивши да је европска интеграција тога дела Старог континента један од приоритета естонске политике.

"Мале земље, као Естонија и Србија, моћи ће само у оквиру ЕУ да се такмиче са великим државама", рекао је Илвес и изразио задовољство што ће грађани Србије од 1. јануара у земље ЕУ путовати без виза.

Премијер Цветковић је истакао да је од естонског председника добио подршку за пут Србије ка ЕУ, али је оценио да је садашња сарадња Србије и Естоније на ниском нивоу.

Према његовим речима, робна размена између две земље на годишњем нивоу сада износи четири милиона евра и због тога је потребно охрабрити приватни сектор за унапређење сарадње.

Цветковић и Илвес су навели да би развој истраживања наслага уљаних шкриљаца био од великог значаја за Србију. Естонски председник је нагласио да само његова земља и Србија у Европи имају налазишта тог енергента.

Председник Естоније је истакао да је његова земља спремна да Србији бесплатно понуди софтвер за интегрисање административних државних служби.

Илвес се током дводневног боравка у Београду састао и са председником Србије Борисом Тадићем, председницом Скупштине Србије Славицом Ђукић-Дејановић и председником Скупштине Београда Александром Антићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво