Бурно о војним законима, наставак 21.октобра

Расправом о Предлогу закона о одликовањима, Скупштина Србије завршила данашњи рад. Наставак у среду, 21. октобра о истој теми.

Посланици Скупштине Србије завршили су данашње разматрање амандмана на сет војних закона, а седницу ће наставити у среду, 21. октобра, расправом о амандманима на Предлог закона о одликовањима.

На крају вечерашње расправе о војним законима, министар одбране Драган Шутановац рекао је да ће усвајањем предложених закона бити завршена реформа система одбране и да ће Србија у будућности имати савремену и модерну Војску.

Шутановац је рекао да су прихваћена 32 амандмана на предложене законе који су, како је навео, допринели квалитету закона, а да нажалост велики број амандмана није прихваћен.

На крају рада, потпредседница парламента Гордана Чомић је рекла да ће редовна седница бити настављена у среду, 21.октобра у 13.00 расправом о амандманима на Предлог закона о одликовањима.

Како је навела, разлог због кога је почетак рада у среду, 21. октобра померен са 10.00 на 13.00 је обележавање Великог школског часа у Шумарицама и да тој манифестацији коју ће преносити Радио-телевизија Србије желе да присуствују многи посланици.

Највише замерки у расправи о амандманима на Предлог закона о војној, радној и материјалној обавези имали су посланици Српске радикалне странке, који су, између осталог, тражили да се снизи старосна граница женама у резервном саставу са 50 на 45 година и да се снизи старосна граница деце војних обвезника позваних на извршење обавезе у резервном саставу са 18 на 15 година.

Посланици полемисали о делегацији која иде у Холандију 

Представници опозиције и владајуће већине полемисали су о одлуци скупштинског Одбора за иностране послове да у делегацију која ће 29. октобра посетити холандских парламент не уврсти чланове Српске радикалне странке.

Радикали су на почетку седнице протестовали због такве одлуке, наводећи да такав потез одбора представља дискриминацију посланика.

"У парламенту постоје посланици првог и другог реда", рекао је шеф посланика радикала Драган Тодоровић и истакао да је основно демократско право да странка која има највише посланика мора да има представнике у свим парламентарним делегацијама.

"Ми не посећујемо Хашки трибунал, ми тамо идемо да покушамо да помогнемо Србији да се одмрзне трговински споразум и да се омогући визна либерализација и убрзање европских интеграција Србије. Ово инсистирање на равномерној заступљености партија је без смисла, јер њихов (СРС) политички став јесте разлог због којих Србија не може да оствари тај циљ", рекла је Нада Колунџија из Европске Србије.

"Подобни" и "неподобни" посланици

Посланици Демократске странке Србије су истакли да сви посланици треба да буду у тој делегацији, наводећи да је супротном одлуком парламент угрожен као институција.

Демохришћанска странка Србије оценила је да је "интервенција" Колунџије била "погрешна", јер сматра да не могу постојати "подобни и неподобни посланици", те да у делегацији која иде у посету Холандији морају бити заступљени посланици свих партија.

Посланици Нове Србије затражили су од руководства парламента да обелодани како ће највише законодавно тело да контролише државне органе да ли спроводе законе које скупштина доноси.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво