Еулекс (не)споран

Изјава Председника Србије Бориса Тадића да је мисија Еулекс прихватљива само под условом да је одобри Савет безбедности, да буде статусно неутрална и да не примењује Ахтисаријев план, ипак изазвала оштре реакције опозиције.

Председник Србије потврдио је  да постоји начин да се Београд и Брисел договоре око Еулекс-а и да тај договор потврди Савет безбедности УН-а. Тадић каже да се на томе ради са са свима који су витално битни за будућност Косова и Метохије у Србији- Саветом безбедности, Европском Унијом, Русијом и Сједињеним државама.

У интервјуу за Вечерње новости, Тадић је рекао да Срби на Космету морају бити заштићени, а да интересе Србије по резолуцији 1244 могу да бране међуанродне, а не српске институције. Зато је важно да мисија свој посао обавља у складу са међународним правом, и да не доводи у питање интегритет Србије, каже Тадић.

Председник ДСС-а Војислав Коштуница оцењује да би прихватање мисије Еулекс значило кршење досадашње државне политике. Он подсећа да су претходни сазив скупштине и Влада усвојили резолуцију по којој је слање Еулекс-а на Косово акт угрожавања територијалног интегритета, суверенитета и уставног поретка Србије.

Опозиција у скупштини Србији упозорава да је примена Ахтисаријевог плана задатак Еулекс-а.

"Ако српске власти прихвате Еулекс нема разлога да га не прихвати Савет безбедности и да Русија не прихвати Еулекс. Према томе, ако су српске власти рекле да је Подгорица својим ставом забила нож у леђа Србији, онда ће ова Влада, и Борис Тадић као председник, прихватењем Еулекс-а забити нож у леђа сопственој држави", каже шеф посланичког клуба ДСС-а Милош Алигрудић.

Томислав Николић, шеф посланичког клуба Напред Србијо, каже да Еулекс може да дође на Косово само уз сагласност Србије и Уједињених нација.

"Не може ЕУ да нас заговора тиме, да ако желимо да будемо члан ЕУ, онда ћемо и мисију ЕУ да трпимо на Косову. Хајде да будемо члан ЕУ, па да трпимо мисију ЕУ на Косову, то је неки природни и правилан пут" рекао је Николић.

Драган Тодоровић из Српске радикалне странке сматра да је Тадићева изјава најава прихватања Еулекс-а и припрема за моменат када ће грађанима Србије рећи да је независнот Косова реалност и фактичко стање. Владајућа већина међутим мисли другачије.

Шеф посланичке групе ДС-а Нада Колунџија каже да од почетка није била спорна мисија ЕУ него њен мандат и ко јој тај мандат даје.

"Наш став је, од самог почетка, недвосмислен: само Савет безбеднсти даје мандат, мисија мора бити статусно неутрална и не сме служи за спровођење плана Мартја Ахтисарија" рекла је Колунџија.

Претходно је, јуче, званичник Еулекс-а Питер Фејт најавио, да би даље консултације Европске Уније, Београда и УН-а, могле да донесу неку форму одобрења за деловање Еулекс-а на Косову. Фејт сматра да би то одобрење могло бити у форми изјаве генералног секретара светске организације Бан Ки Муна.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво