Еулекс само уз одлуку УН

Председник Србије изјавио да је за Србију Еулекс прихватљив под три услова: да је тамо уз одлуку СБ УН, да буде статусно неутрална мисија и да се не примењује Ахтисаријев план. "Немам ништа против да САД или Русија учествују у тој мисији, јер је најбитније да Еулекс обавља посао у складу са међународним правом и да не доводи у питање интегритет Србије", рекао Борис Тадић.

Договор је могућ, на томе радимо са свим међународним форумима, и са СБ УН, и са ЕУ, са представницима Русије и САД, са свима који су витално битни за будућност Косова и Метохије у Србији, рекао је Тадић у интервјуу за "Вечерње новости".

Председник Србије је истакао да није тачно да долазак Еулекса значи крај Србије на Косову, указујући да је мисија ЕУ прихватљива за Београд под три услова: да је на Косову присутна уз одлуку СБ УН, да буде статусно неутрална мисија и да не примењује Ахтисаријев план.

"Ко има примедбе на те принципе, тај има проблем с логиком. Има политичких странака које обмањују грађане Србије и 'гарантују' да ће Еулекс на Косову успоставити независност. Наше је да се боримо да се то не деси", казао је Тадић.

"Има и у ЕУ земаља које би желеле да Еулекс успостави независност (Косова). Али, има земаља, као што су Словачка и друге, које учествују у Еулексу и које саме кажу да никад неће признати независност Косова. Немојмо да вређамо те земљ", рекао је председник Србије 

Додао је да Брисел није имао примедбу ни на један од та три услова и да је добио уверавања да Еулекс неће примењивати Ахтисаријев план.

Упитан шта успорава решавање проблема и да ли постоје отпори, Тадић је одговорио да постоје процедуре, а да отпора и притисака увек има.

Председник Србије је казао и да нема ништа против да САД или Русија учествују у тој мисији, јер је најбитније да Еулекс обавља посао у складу са међународним правом и да не доводи у питање интегритет Србије.

Он је поновио да се Србија зарад европских интеграција неће одрећи Косова.

Тадић је најавио је да ће Србија наставити дипломатску акцију за Косово у периоду чекања да се Међународни суд изјасни о легалности проглашења независности јужне покрајине.

Додао је да ће позитивно мишљење Међународног суда правде "утицати сасвим сигурно на земље које се нису изјасниле о косовској независности, а у овом тренутку су под притиском да признају Косово".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара