Скупштина завршила расправу о одузимању имовине

Скупштина Србије завршила је расправу о амандманима на Предлог закона о одузимању имовине стечене кривичним делом. Посланици сутра расправљају о амандманима на Предлог закона о одговорности правних лица за кривична дела. Ако не заврше расправу, посланици ће радити и у суботу.

Скупштина Србије завршила је вечерас расправу о амандманима на Предлог закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, а рад ће наставити сутра расправом о амандманима на Предлог закона о одговорности правних лица за кривична дела.

Пред крај расправе посланик СРС-а Србољуб Живановић поново је покојног Зорана Ђинђића назвао "мафијашким премијером" што је изазвало реаговање посланика ДС-а и ЛДП-а.

Посланик ДС Срђан Миливојевић рекао је да неће дозволити да се тако говори о покојном Ђиђићу и навео да ће тек време показати његову величину. Миливојевић је рекао да је речник Живановића непримерен, а вредносни систем СРС промашен и додао да неће више учествовати у полемици са СРС или "оним што је остало од те странке".

Посланик ЛДП-а Зоран Остојић критиковао је председницу парламента Славицу Ђукић-Дејановић што није реаговала на речи Живановића и што му никада до сада није изрекла опомену будући да није први пут да он тако говори.

У Скупштини Србије расправљало се о учинку владе у првих сто дана, поскупљењима и политичкој вољи за борбу против организованог криминала, иако су на дневном реду амандмани  на Предлог закона о одузимању имовине стечене кривичним делом.

Посланици опозиције, али и Лиге социјалдемократа Војводине затражили су да представници Владе Србије у парламенту образложе најновија поскупљења, пре свега гаса за 60 одсто, као и да поднесу извештај о резултатима у првих сто дана.

Украдено није лична имовина

Предлогом  закона о одузимању имовине стечене кривичним делима уређени су услови под којима се правоснажно осуђеном лицу може одузети имовинска корист стечена криминалом, поступак и органи надлежни за откривање, одузимање и управљање имовином проистеклом из кривичног дела.

Предлогом закона предвиђено је да се у оквиру МУП-а формира посебна јединица која би, у сарадњи са државним тужиоцем, радила на откривању имовине прибављене кривичним делом, а предвиђен је и поступак за привремено и трајно одузимање имовине.

Шеф посланичке групе Либерално демократске партије Чедомир Јовановић најавио је да та странка неће гласати за предложене антикоруцпијске законе, зато што су "недоречени".

Посланици СРС и ЛДП тражили су да се оном ко је имовину стекаокривичним делом не оставља ни део имовине, јер та имовина није стечена , како наводе, "тако што је неко био писац или спортиста, већ починилац тешког кривичног дела".

Министарка правде Снежана Маловић одговарајући на примедбе посланика,  образложила је да је имовина која се оставља, "најнужнија и да се односи на личне ствари и истакла  да се "оно што је украдено не може сматрати личном имовином ни најнужнијим делом".

О студентском протесту 

На почетку данашњег рада шеф посланичке групе ДСС Милош Алигрудић рекламирао је пословник критикујући потпредседника парламента Гордану Чомић, јер је јуче током вођења седнице прекинула посланика те странке који је желео да говори о протесту студената испред Скупштине.

"Била је то актуелна тема, имали смо протест на улици и није било могуће о томе не говорити", оценио је Алигрудић, питајући кога је и зашто Чомићева штитила?

Он је критиковао и владајућу већину, као и рад владе, оптужујући је да за 100 дана ништа није учинила, али је зато повећала цену гаса, комуналне услуге и најавила једнострану примену прелазног трговинског споразума, што ће додатно угрозити привреду Србије.

Посланици опозиције су у амандманима тражили да се закон прецизира, како би борба против корупције била ефикаснија, јер оцењују да овим законом многа кривична дела нису обухваћена.

Напред Србијо тражи од владе објашњења

Посланичка група Напред Србијо званично је затражила од Скупштине Србије да позове владу да поднесе извештај о предузетим мерама према државама које су признале независност Косова и Метохије и онима које намерава да предузме. 

Напред Србијо је доставила предлог закључка у коме се наводи да је влада е посебно дужна да образложи разлоге којима се руководила приликом предузимања различитих мера према државама које су признале независност Косова и Метохије.

Од владе се очекује да образложи и зашто је према државама које су признале независност Косова предузимала различите мере и којим се критеријумима водила када је одлучила да амбасадоре Црне Горе и Македоније прогласи непожељнима, а да према представницима других држава не предузме ништа.

Влада није прихватила амандмане

У расправи о амандманима  на Предлог закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела посланици су јуче предлагали да се законске одредбе прошире на сва кривична дела, укључујући и преваре приликом промета непокретности.

Међутим, влада није прихватила ове амандмане уз образложење да закон има пре свега циљ одузимање имовине за кривична дела организованог криминала, корупције и против привреде, а не и за сва остала, јер се за њих примењују одредбе Кривичног законика и Закона о кривичном поступку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи