Еулекс и на северу Косова

Еулекс ће бити распоређен на целој територији Косова и биће оперативан почетком децембра, тврди шеф Мисије Ив де Кермабон. Фејт: Очекујемо "неку форму одобрења" УН. Министар за Косово Горан Богдановић негира преговоре са ЕУЛЕКС-ом.

Ив де Кермабон објашњава да Мисија Европске уније неће бити ангажована на силу и да неспоразуми са српском заједницом морају бити разрешени.

"Треба да убедимо људе да је процес у интересу свих, да ЕУЛЕКС треба да буде ту, а посебно што се тиче ситуације на северу Косова", објаснио је Кермабон.

Према његовим речима, Мисија ће бити распоређена на целој територији Косова и Метохије, технички је спремна, а остало је још да се постигне договор око неких политичких питања како би размештање могло да почне.

Кермабон је истакао да је спреман да допутује у Београд и са званичницима Србије разговара "о техничким питањима која се тичу српске заједнице".

Мисија за надгледање активности полиције, правосуђа и царине на Косову треба да пружа помоћ пре свега на пољу владавине права, слободе кретања, неограниченог приступа правди, суђењима и безбедности која мора бити основни стандард за економски развој Косова.

Де Кермабон је као приоритете Мисије навео и гоњење починилаца кривичних дела, заштиту права на имовину и охрабривање повратка расељених, уз обавезне консултације са УНМИК-ом како би се избегли пропусти на пољу безбедности.

Усклађивање са Резолуцијом 1244

Специјални представник Европске уније на Косову Питер Фејт рекао је да постоји могућност да ЕУЛЕКС добије "неку форму одобрења" УН за деловање на Косову, додајући да би то одобрење могло да буде "у виду изјаве" генералног секретара Уједињених нација.

Даље консултације ЕУ, Београда и УН могле би да донесу "неку форму одборења", објаснио је Фејт и напоменуо да сматра да то није неопходно "јер ЕУЛЕКС може да настави своју мисију у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН".

"Ако постоји сагласност међу чланицама Савета безбедности УН око те изјаве, или неке друге форме, то би било пожељно", истакао је Фејт и додао да је свестан разлика међу чланицама Савета због чега сагласност није лако постићи.

Представник Европске комисије у Приштини Ренцо Давиди истакао је да Србија и Косово имају европску перспективу и да су део истог процеса. 

ЕУЛЕКС чине чланови 27 земаља ЕУ, као и још шест које нису у Унији - САД, Канаде, Хрватске, Турске, Норвешке и Швајцарске, али је командна одговорност на Европској унији.

Званичници Србије у више наврата су истицали да немају ништа против доласка Мисије ЕУ на Косово, али да та мисија мора да добије одобрење Савета безбедности УН и да при том не спроводи план Мартија Ахтисарија који је предвидео независност Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво