Ахтисари: Срби треба да сносе последице

Срби су одбили да поштено размотре историју косовског конфликта и због тога треба да сносе последице. Предложено решење за Косово шаље јасну поруку, тврди Марти Ахтисари.

Ахтисари је, у интервјуу немачком листу ''Тагесшпигел'', рекао да је погрешно Слободана Милошевића и Ратка Младића означавати као једине кривце за дешавања на простору бивше Југославије.

"Ако једно друштво поступа као што је српско то учинило, онда оно мора сносити последице. Решење за Косово због тога делује, у најбољем случају, превентивно'', рекао је бивши специјални изасланик УН за решавање косовског проблема.

Предложено решење за Косово, како објашњава, шаље јасну поруку.

''Ако један диктатор у било којој земљи почне да се лоше понаша према својим грађанима, следе консеквенце. Тада међународна заједница има одговорност да интервенише. У овом случају, то значи независност Косова'', рекао је Ахтисари, одговарајући на питање зашто није било могуће компромисно решење, с којим би се могли сложити и Срби.

Наглашавајући да су ''Срби одбили да историју тог конфликта поштено размотре'', Ахтисарији је прецизирао да је то генерални проблем с којим се суочава данашњи свет.

''Немачка је једина земља која се заиста са својом прошлошћу суочила и пред тим се клањам. Нико то, иначе, није учинио'', рекао је Ахтисари.

Одговарајући на питање шта одликује доброг посредника, Ахтисари је рекао да је то, пре свега, поверење свих учесника и да је он доживео да људи само желе да буду љубазни.

''Ја не желим само да будем љубазан. Ја желим да решим проблем. Неопходно је бити врло прагматичан, као што смо ми били 1999. године током косовског конфликта'', рекао је Ахтисари.

Нобелова награда за мир

Ахтисари је прошле седмице добио Нобелову награду за мир, што је објашњено његовим "вишедеценијским ангажовањем и посредовањем у успостављању мира и решавању конфликата на више континената".

Током богате посредничке каријере, Ахтисарија је британска влада именовала за посредника у процесу разоружања Ирске републиканске армије, ИРА, а након демилитаризације био је и на челу Иницијативе за управљање кризама, која се бавила одржавањем мира и развојем проблематичних региона.

Осим Северне Ирске, бившем финском председнику се приписује успех мировних преговора између Покрета за ослобођење Аће и индонежанске владе.

Ахтисари је био специјални изасланик УН у преговорима о коначном статусу Косова и творац предлога споразума, којим су, иако никада није био прихваћен у Савету безбедности УН, отворена врата једностраног проглашења независности, што је, касније, довело до блокаде најмоћнијег тела светске организације и спора пред Међународним судом правде.

Гнев српских власти заслужио је, још током преговора, изјавом да Србија "сноси историјску одговорност" и да су "Срби као нација криви" за злочине почињене над косовским Албанцима током сукоба 1998. и 1999. године.

Ахтисари се, касније, донекле оградио од таквих изјава, рекавши да "свака нација носи терет, који мора да плати", након чега га је тадашњи премијер Србије Војислав Коштуница оптужио да се ставио на страну Албанаца у преговорима о статусу Косова.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво