Већи међународни углед Србије

Одлука Генералне скупштине УН да Међународни суд правде да мишљење о једнострано проглашеној независности Косова представља победу српске спољне политике, којом се Београд на велика врата враћа у међународне односе, изјавио је Борис Тадић. Признање независности јужне покрајине, од неких регионалних држава, Тадић оценио као "део стратегије да се смањи ефекат резолуције изгласане у УН."

Повратили смо и пријатеље које смо некада заборављали, пре свега из Покрета несврстаних и из земаља Трећег света, рекао је Тадић, уз констатацију да шеф српске дипломатије Вук Јеремић, са сарадницима и правним саветницима, заслужује честитке због "изузетно плодотворног напора".

Тадић је оценио да је Србија "пронашла рационалан модалитет решавања конфликата" и да је то њен допринос стабилности Балкана, али и других региона са сличним проблемима.

Према Тадићевом мишљењу, најава да ће неке земље региона признати независност Косова је "део стратегије да се смањи ефекат резолуције" изгласане у УН.

"Начин на који смо изабрали угао решавања косовског проблема омогућава већи међународни углед Србије и веће унутрашње капацитете да се решавају горући проблеми у држави и друштву", рекао је Тадић.

Београд је, колико је могао, померио косовски проблем са политичког на правни терен.

Према његовим речима, преношењем проблема статуса Косова пред Међународни суд правде ослобађа се велика снага за решавање унутрашњих проблема Србије.

"Уколико бисмо стално имали политичку и безбедносну конфронтацију на Косову", указао је Тадић, "били бисмо ослабљени да се бавимо тим горућим животним питањима".

Тадић је изјавио да се стварају могућности да Београд са Европском унијом разговара о условима под којима би било прихватљиво деловање мисије ЕУ на Косову.

Према Тадићевим речима, за Србију је неприхватљиво деловање Еулекса на принципима Ахтисаријевог плана.

Нема рада Еулекса на независности Косова, већ мисија мора бити статусно неутрална и мора доћи на Косово одлуком СБ УН, закључио је Тадић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво