Читај ми!

Корак ка реформи политичког система

Прво јавно слушање конкретних предлога за промене политичког система биће одржано данас. На сајту Скупштине Србије претходно је објављен јавни позив Акционе групе заинтересованима да учествују у овој дебати. До јесени ће, како се најављује, бити саслушани сви предлози.

Смањење броја посланика и одборника у локалним скупштинама, промена изборног система, боља заступљеност општина, све су то идеје за промену политичког система. Коначан предлог још се припрема.

Зоран Бабић из Српске напредне странке каже да би у предлогу требало да се нађе иницијатива за смањење броја посланика.

"Државе које су са сличном површином имају далеко мање парламенте. Такав један економичнији, ефективнији и бржи парламент заслужују и грађани Републике Србије", сматра Бабић.

Ефикаснији систем циљ је свих чланова Акционог тима. Различито, међутим, оцењују, шта он подразумева.

"Мислимо да на сва три нивоа треба наметнути један уједначен критеријум да не би дошло до лицитирања, да општине, градови, посланици у Војводини или посланици у Скупштини лицитирају са бројевима", истиче Дијана Вукомановић из Социјалистичке партије Србије.

Иван Бауер из Социјалдемократске партије Србије слаже се да је потребно смањити број републичких посланика са 250 на 150, али и смањити број посланика у војвођанском парламенту, као и смањење броја одборника у градским односно скупштинама општина.

Гордана Чомић из Демократске странке сматра да је добро да се поведе расправа о политичком интегритету и о интегритету инситутуција.

"Дакле, шта можемо и у којим законима да јасније напишемо да би се стварно поштовало оно што је записано да би народни посланик био народни посланик", објашњава Чомићева.

У ДСС-у кажу да ће се одазвати позиву Акционог тима и учествоваће у изменама политичког система као ванпарламентарна странка.

"Има много људи који заступају те аргументе да би било добро да се рецимо на локалу људи бирају директно. Ја заиста сматрам да је то боље решење, али треба наћи неко средње решење између пропорицоналног система и директног избора", каже председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић.

Део стручне јавности предлаже формулу за израчунавање идеалног броја посланика. За Србију би, тако, оптималан број био 193 парламентарца. Ипак, велики број земаља не испуњава услове те формуле.

"Централна треба да буде ствар промена самог изборног система и свих проблема које ми имамо са тим изборним системом. То је пре свега везано за питање како ми бирамо политичку елиту која нас представљаи, између осталог, и географску представљеност и друге ствари које тренутни изборни систем на лош начин уређује", указује Ђорђе Вуковић из Цесида.

У трећем кругу своје предлоге изнеће цивилно друштво, Српска академија наука и уметности, и међународе организације. Што је за неке спорно. У СНС-у кажу да ће то бити прилика да се искористе најбоље идеје из политичких система земаља чланица Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије