Подршка земаља ЕУ реформама у Србији

У Бриселу је одржана конференција "Пријатељи Србије". Премијер Србије Александар Вучић дочекао је представнике свих 28 држава чланица ЕУ. Напоменуо је да је Србија веома цењена у ЕУ, и да постоји подршка реформама и стабилизацији јавних финансија. Очекује да прва преговарачка поглавља буду отворена до краја године.

Вучић је после конференције ексклузивно за РТС рекао да верује да је данас Србија добро представљена у Бриселу.

"Говорили смо шта смо урадили. Постоји подршка свих земаља ЕУ нашим реформама и стабилизацији јавних финансија, и није било примедаба о том питању", рекао је Вучић.

Напоменуо је да је на скупу говорило 13 представника различитих земаља и да подржана борба Србије за стабилност у региону и напори Србије да се то одржи.

"Имали смо отворен и конструктиван разговор о наставку дијалога с Приштином и веома позитивне ставове имале су не само Немачка и Француска, већ све земље региона – Грчка, Кипар, Румунија, Бугарска, Мађарска, Словачка, Словенија, Хрватска, али и први пут смо добили отворену подршку од Летоније, од прибалтичких земаља", рекао је Вучић.

Како је рекао, Србија је веома цењена у ЕУ. Вучић је уверен да ће прва преговарачка поглавља бити отворена пре краја године. Очекује да то буде у септембру, али, истиче, није изгубио наду да се то догоди нешто раније.

Нагласио је да је немачки министар Франк-Валтер Штајнмајер био отворен и да је ставио до знања чиме је све Немачка задовољна. Најавио је да сутра иде у Берлин, где ће имати неколико важних састанака.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да то јесте главна ствар за поједине представнике бројних земаља, али је истакао да ће Србија наставити да ради на томе, штитећи своје државне и националне интересе.

"Данас је било лепо бити грађанин Србије у Бриселу", рекао је премијер и поновио да је Србији пружена искрена подршка.

"Већ смо се помало осећали као део ЕУ, и мислим да су нас на тај начин и европски партнери прихватали", рекао је Вучић.

Састанку је присуствовао и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Конференција је одржана на иницијативу министара спољних послова Аустрије и Италије, како би се представила достигнућа Србије у евроинтеграцијама.

Домаћин скупа министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц честитао је Србији на позитивним и значајним реформама, али је додао да није добро што Србија годину и по после почетка приступних преговора још није отворила ниједно поглавље.

"Желимо да подржимо Србију на европском путу, а данас смо видели да у томе имамо подршку колега из ЕУ", рекао је Курц.

"Уважавање конструктивне улоге Србије"

Министар иностраних послова Италије Паоло Ђентилони, који је уз аустријског колегу био домаћин данашњег скупа, рекао је да сви уважавају конструктивну улогу Србије у напорима за очување стабилности на Западном Балкану, као и недогматски и прагматични приступ Београда решавању проблема.

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак сматра да би преговарачка поглавља са Србијом требало отворити што пре, јер ће се у супротном довести у питање кредибилитет процеса проширења.

"Када ће бити отворена поглавља то је на Комисији да предложи, али на Савету је да одлучи. И ја бих волео да то буде што пре, пре краја године, јер се одуговлачи више од годину дана, што није кредибилно", поручио је Лајчак.

И Румунија ће наставити да подржава Србију на европском путу и остаће њен искрен партнер, поручио је министар спољних послова Румуније Богдан Ауреску.

Конкретан пример те подршке је, према његовим речима, иницијатива за формирање Крајовске групе о унапређењу сарадње Србије, Бугарске и Румуније, наводи се у саопштењу румунског министарства спољних послова.

Премијер Вучић је рекао да је овај састанак био велика прилика да Србија кроз аргументе и чињенице покаже оно што је постигнуто у протеклих годину и по.

Вучић је поновио очекивања да ће ЕУ наградити напоре који су до сада учињени на европским интеграцијама.

"Надамо се да ће ЕУ наградити не Владу Србије, него народ, који заслужује бољу будућност", поручио је Вучић.

Упитан да ли је на данашњем састанку било коментара о недавној посети министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Београду, Вучић је рекао да се о томе разговарало.

"Било је речи о усклађивању наше спољне политике са европском", рекао је Вучић и додао да Србија врло добро зна своје обавезе према ЕУ, али и да жели да сачува добре односе са Русијом.

"То овде сви знају и ми немамо шта да кријемо", навео је Вучић.

Састанак који је одржан у Хотелу "Софител" на једном од најлепших бриселских тргова, почео је уводним говорима Александра Вучића и шефова дипломатије Аустрије и Италије.

О важности која се у Бриселу придаје том скупу говори и то што је због њега померен почетак министарског савета ЕУ посвећеног избегличкој кризи, а међу "Пријатеље Србије" уврстио се и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Иако на формалном састанку министарског савета у понедељак неће бити дискусије о проширењу, главни циљ скупа у "Софителу" био је да припреми терен да се што пре отворе прва преговарачка поглавља, што Аустрија и Италија већ дуже време заговарају.

И министарка задужена за евроинтеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да је извесније да се прва поглавља, због процедура и летње паузе, отворе у септембру.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије