Луначек: Примена Бриселског споразума отвара поглавља

Потпредседница Евроспког парламента Улрике Луначек оценила је да отварање поглавља са Србијом кочи непотпуна примена Бриселског споразума.

Урлике Луначек је, у разговору са новинарима у Бечу, објаснила да не може рећи када ће бити отворена поглавља са Србијом, али да позадину застоја треба тражити у чињеници да у дијалогу Београда и Приштине није било очекиваног напретка, преноси Танјуг.

Према њеним речима више земаља чланице ЕУ, понајвише Немачка, траже да мора бити остварен јасан напредак у дијалогу пре него што се отворе поглавља 35, 23 и 24.

"Ми Зелени смо се заложили за отварање поглавља посебно због медијске ситуације и притиска на критичке медије, што би могло да се тематизује у поглављима 23 и 24", нагласила је Луначекoва.

Луначекова напомиње да, као известилац ЕП за Косово мора да нагласи да је потребно да се убрза примена договора. С тим у вези је навела решавање питања у енергетском сектору, а у склопу тога и језера Газиводе.

"Потребно је да се у овој области брже постигне договор", поручила је посланица странке Зелених Аустрије у ЕП.

Посланик странке Зелених Немачке у ЕП Рајнхарт Бутикофер и Луначекова заједно су критиковали став председника Европске комисије Жан-Клода Јункера да неће бити проширења ЕУ за време његовог мандата, оцењујући да је ова изјава била демотивишућа за западни Балкан.

"Таква изјава имала је демотивишућу последицу на Балкану и та врста демотивације је бесмислена и контрапродуктивна", подвукла је Луначекова.

Према Бутикоферу и Луначек би било боље, иако је реално да у наредне четири године неће бити пријема нових чланица, да се подвлачи европска перспектива свих земаља региона, што странка Зелених непрестано чини.

"Када Јункер каже да неће бити нових приступања у наредних пет година, сматрам да се не ради само о реализму, већ и негативној поруци, пошто никако није додао да би било добро да западни Балкан постане члан. Са таквом изјавом немогуће је одржати динамику, посебно у времену када ЕУ, због проблема са којима се сама суочава, није у могућности да пружа подршку као раније", нагласио је Бутикофер.

Поздраља одржавање западно-балканске конференције, коју је прошле године иницирала Немачка, а чији ће домаћин ове године, крајем августа, бити Аустрија.

Према његовом мишљењу у суседској политици је ЕУ "у прошлости превише користила грубу четкицу, а премало ону ситнију, за детаље", а то намерава сада да промени европски комесар Јоханес Хан.

"Међутим, што се тиче западног Балкана имам утисак да правимо исту, али супротну грешку, а то је да сликамо сувише ситном четкицом, гледајући само на детаље, уместо да се посветимо региону као целини", поручио је Бутикофер.

У том контексту указује на геостратешке интересе Кине у региону, и напоре Пекинга да, кроз инвестиције, повећа свој утицај у региону.

То је, како је навео, део кинеске стратегије успостављања нових рута, а и примене политике „подели па владај“.

У геостратешком ангажовању Кине западном Балкану се даје посебан приоритет, уверен је Бутикофер и критикује ЕУ да недовољно пажње посвећује овој теми.

Истовремено је поновио да је веома тешко борити се против растућег утицаја Кине у Европи, када велике чланице ЕУ воде егоистичну политику према Пекингу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије