Читај ми!

Европски парламент, избалансирана резолуција о Србији

Посланици Европског парламента изгласали су на пленарној седници у Стразбуру резолуцију о Србији засновану на предлогу који је сачинио известилац Дејвид Макалистер.

Посланици су усвојили три од укупно седам предложених амандмана на допуњену верзију Макалистеровог извештаја из прошлог месеца, а они се тичу надлежности Србије за суђење за ратне злочине у бившој Југославији, положаја заштитника грађана Саше Јанковића и напретка у нормализацији односа Београда и Приштине, преноси Танјуг.

У финални текст је ушла ублажена верзија амандмана који су предложили хрватски посланици уз подршку Европске народне странке (ЕПП), који су тражили да се Србија спречи да процесуира оптужене за ратне злочине који су почињени на територији Хрватске.

У коначној верзији, усвојен је амандман којим се Србија позива да "у духу помирења и добросуседских односа преиспита спорни закон", а за то је гласало 347 посланика, док је 319 било против.

Изгласан је и предлог европских либерала да се осуде напади на омбудсмана Јанковића и да му се пруже сви услови за рад и доставе документа која је по закону захтевао.

Осим тога, усвојен је и амандман Зелених да се Србији ода признање због договора о правосуђу постигнутог током фебруарске рунде дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

Гласање је одржано без расправе, с обзиром на то да је она одржана на синоћној седници ЕП.

У финалном тексту резолуције Србија се похваљује због напретка у реформама, развоју добросуседских односа и дијалога са Приштином, а од Европског савета се тражи да што пре отвори поглавља у преговарачком процесу.

Резолуција садржи и критике због нарушавања слободе изражавања и положаја независних институција, као и због одбијања Србије да се придружи европским санкцијама против Русије. Тражи се и слобода медија.

Макалистер: Напори Србије за поштовање 

Након усвајања резолуције, известилац ЕП за Србију Дејвид Макалистер рекао је да опредељење Београда за ЕУ и реформски напори Владе заслужују поштовање и подршку Брисела и истакао значај даљег напретка по питању реформи.

Нагласио је да се Србија налази на путу ка ЕУ и да српска влада показује опредељење за процес европских интеграција.

"Влада се ухватила укоштац са системским, као и социјалним и економским реформама. То заслужује наше поштовање и подршку. Српски парламент је недавно усвојио важне законе о узбуњивачима, медијима, раду, приватизацији и банкроту. То је позитиван развој", рекао је Макалистер.

Известилац, међутим, наглашава да је, без обзира на то, за успешан процес интеграција од кључног значаја свеобухватна примена закона.

"Владавина права, економско управљање, реформа јавне администрације јесу од фундаменталног значаја у демократији, као и за процес преговора", нагласио је Макалистер.

Колико ће трајати процес преговора превасходно зависи од способности Србије да оствари одрживи напредак по питању реформи.

"Али, тај напредак може бити остварен", закључио је Макалистер.

"Воз из Београда на путу ка Бриселу" 

Макалистер је новинарима рекао и да је "воз из Београда на путу ка Бриселу", и нагласио да му је била велика част што је могао да представи извештај о напретку Србије:

"Влада и премијер Србије Александар Вучић обавили су добар посао и показали приврженост европском путу", истакао је Мекалистер.

Навео је и да је прошла година за Србију била веома важна, подсећајући да су отпочели преговори о чланству у ЕУ.

Мекалистер је указао да је технички скрининг процес на добром путу, и да ће се завршити ускоро.

Такође је поздравио "веома добар рад српског преговарачког тима" у Бриселу.

Објаснио је и да је познато да Србија има снажне везе са Русијом, и да је ЕП изразио жаљење што се Србија није прикључила мерама против Москве.

Такође је указао да Србија, током председавања ОЕБС-у, може искористити те везе у решавању кризе у Украјини.

Кад је реч о владавани права, он је рекао да Влада Србије има снажан замајац у борби против корупције, али је напоменуо да су потребни напори како би се успоставио правни оквир за ту борбу.

Говорећи о процесу нормализације односа Београда и Приштине, Мекалистер је поздравио наставак дијалога, оценивши да је важно што је постигнут споразум о правосуђу, али да је битна и имплементација договореног.

"Београд предузима важне кораке у нормализацији односа са Приштином, то поздрављамо и охрабрујемо власт у Србији да игра конструктивну улогу у будућим консултацијама", поручио је Макалистер.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан оценио је да Европски парламент недвосмислено подржава европски пут земаља Западног Балкана.

Хан је, преко Твитера, честитао свим известиоцима ЕП.

Хан је синоћ позвао посланике да не намећу Србији нове услове у процесу приступања ЕУ, осврнувши се на амандман Европске народне партије у коме се од Србије тражи да преиспита закон који Специјалном суду у Београду даје надлежност да процесуира ратне злочине извршене на целој територији бивше Југославије.

Усвојене и резолуције о Црној Гори и Косову 

Европски парламент усвојио је у Стразбуру резолуцију о црногорским интеграцијама, чији је аутор известилац европарламента за Црну Гору Чарлс Танок, јављају црногорски медији.

Током расправе Европског парламента о Црној Гори поручено је да се проширење Европске уније не доводи у питање и да је та држава на путу ка чланству постигла напредак.

Наглашено је, преноси подгоричка Антена М, да је Црна Гора показала да се залаже за реформе, али да мора појачати напоре посебно у кључним поглављима 23 и 24, која се тичу владавине права и основних права, као и борбе против корупције.

Европски парламент усвојио је и резолуцију о Косову у којој се од власти у Приштини тражи да обезбеде владавину закона и независност правосуђа, да сузбију корупцију и криминал и омогуће успостављање суда за ратне злочине на Косову.

Летонска државна секретарка за Европу Калинина Лукашевица је, у име Савета министара Европске уније, у излагању и претходној расправи у ЕП нагласила да су опипљиви резултати у реформама и дијалогу са Београдом оно што води ступању на снагу споразума о придруживању Косова и ЕУ.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије