Одбор за информисање о медијским слободама

Посланици опозиције на седници Одбора за информисање оценили су да у Србији влада цензура и да извршна власт гуши слободу медија, док владајуће странке сматрају да слободе медија има више него раније. Седница два пута накратко прекидана, на почетку рада и када је председавајућа одузела реч директорки "Студија Б".

Одбор Скупштине Србије за културу и информисање је после вишечасовне бурне расправе о медијским слободама, усвојио Закључке којима је позвао надлежне државне органе да енергично реагују у сваком евентуалном случају напада на новинаре и уреднике и појаву цензуре. 

Одбор је закључио да медији имају законом гарантовано право на слободу рада и да је то основ сваког демократског друштва, преноси Фонет.

Одбор се обавезао да ће одржати Јавно слушање на тему слободе медија и позвао све медије и учеснике јавног живота да поведу рачуна о јавном интересу. Такође, Одбор је позвао све медије да својим радом допринесу плурализму мишљења у Србији. 

Министар културе и информисања Иван Тасовац поручио је током расправе о медијским слободама да недавно усвојена три медијска закона дају оквир да медијска ситуација у Србији буде боља. 

Тасовац је подсетио чланове Одбора да је Србија недавно добила три медијска закона о којима се позитивно изразила Европска комисија, истакавши да нико није ни очекивао да ће се само након неколико месеци од доношења тих закона ситуација у медијима променити, али да ти закони дају оквир да "медијска ситуација у Србији буде боља".

"На тим законима смо радили заједно са Делегацијом ЕУ у Србији", додао је Тасовац.

Посланик Нове странке Зоран Живковић је изнео тврдњу да данас имамо већи проблем са дезинформацијама него са информацијама и да "онај ко то не види има проблема са перцепцијом, плаћен је или је зао", преноси Бета.

"Постоји прича да је некада у Србији постојао политички дијалог, више га нема", рекао је Живковић и додао да премијер Александар Вучић не учествује у емисијама у којима преко пута њега седи неко из опозиције.

Као пример директног притиска на медије посланик Нове странке Владимир Павићевић је навео то што је Оља Бећковић, ауторка ТВ емисије "Утисак недеље", изјавила да ју је премијер после једне емисије звао телефоном.

Павићевић је упитао министра културе како је могуће да се, као ресорни министар, ни једном није изјаснио о томе.

Посланица Демократске странке Александра Јерков питала је министра Тасовца ко је оборио сајт Пешчаника што је уцињено пошто је на том сајту објављена анализа у којој се тврди да је докторат министра унутрашњих послова Небојше Стефановића плагијат.

Она је оценила да систематски нестају програми и емисије из којих долази критичко мишљење, и да је то било и у случају Пешчаника, а да до сада јавност није обавештена о томе ко је оборио сајт.

Иван Тасовац је одговорио да он ради у Министарству културе и информисања, а не у Тужилаштву за високотехнолошки криминал, и да је то адреса на коју треба да се обрати.

Посланик СНС-а Саша Мирковић је рекао да у блиској прошлости на многим медијима није могло ништа да се чује и оценио да сада не постоји терор над медијима и новинарима.

"Сигуран сам да постоје медијске слободе", рекао је Мирковић и као доказ поделио це-де са емисијама Телевизије Бест чији је власник, а у којој је гостовао представник опозије Зоран Живковић.

Седница Одбора за информисање после четири сата расправе поново је накратко прекинута јер је председавајућа одузела реч директорки Студија Б Ивани Вучићевић, а новинар те куће Предраг Сарапа је добацивао из скупштинске клупе.

"Цензира је постојала, то је тачно, али не постоји последњих шест месеци. Ни у једном једином моменту", тврди Ивана Вучићевић.

Седница је прекинута када је директорка Студија Б рекла да је она скинула емисију "Сарапин проблем" са програмске шеме те телевизије јер је "аутор долазио на посао у видно алкохолисаном стању".

На то јој је председница Одбора Весна Марјановић рекла да не може тако да говори и искључила микрофон након чега је дошло до расправе између ње и Вучићевићеве после чега је седница прекинута на пет минута.

Док је Вучићевићева образлагала због чега је скинута емисија добацивао јој је Предраг Сарапа који је такође био у сали, а ког је Марјановићева такође опоменула због понашања. 

Претходно, у наставку седнице предсдница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић је оценила да је лоше што је за опозицију главни проблем ко руши сајтове, а за СНС то што нема довољно Иштвана Кајића у Политици.

"Немојте да се служите нама као политичким лоптама", поручила је Смајловићева на Одбору рекавши да је шокантно да неко каже да су "медији уплашени или купљени јер му се не свиђа мишљење" о чему је претходно причао Зоран Живковић из Нове странке.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић оценио је да је медијска сцена оптерећена цензуром и гушењем критичке мисли.

"Ми сматрамо да је дубоко штетно политизовање ове расправе", додао је Обрадовић.

"Не могу да прихватим да надлежни одбор ставља на дневни ред ставља разговор о медијима и фокусира се на личне примере и сведочња, а не разговара се о медијској политици, ономе што у овој згради треба да се формулише, што ми хронично немамо", рекла је професорка ФПН-а Снјежана Миливојевић.

Главни и одговорни уредник листа Информер Драган Ј. Вучићевић је рекао да се прави атмосфера цензуре да би се створила слика о злим људима који владају. Вучићевић је упитао како може да се говори о цензури када му је наводно наочиглед свих, посланик Зоран Живковић добацио "смраде".

"Ко спречава и шта спречава (премијера Александра) Вучића да позове (в.д. генералног директора РТС-а) Николу Миркова, и да му каже: 'Укини Ољу Ковачевић!'. Зашто он то не ради? Па зар није он зли цензор, људи? Ако укида Ољу Бећковић и Лилину (Лила Радоњић) ПГ Мрежу, зашто не укине и Оливеру Ковачевић која је још критичнија према њему?", упитао је Вучићевић.

Иначе, седница Одбора за културу и информисање која је почела око 10 сати, накратко је била прекинута јер чланови владајуће већине и председница тог Одбора нису могли да се усагласе да ли треба ограничавати време за дискусију представницима медија који присуствују, али је убрзо настављена.

Члан Одбора за културу и информисање из СНС-а Владимир Ђукановић инсистирао је на томе да новинари имају право да говоре 10 минута на седници.

Председница Одбора Весна Марјановић одговорила је да је требало да прихвате јавна слушања на која су позивани раније, а која нису одржана и да се тада могло у већем обиму разговарати о слободи медија. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије