Посланици о финансирању странака

Посланици Скупштине Србије завршили расправу у начелу о предложеним изменама Закона о финансирању политичких активности, који предвиђа да странке и партије убудуће добијају око 30 одсто мање средстава из буџета.

18.50 - Посланици Скупштине Србије завршили седницу.

13.00 - Полемика Зорана Бабића из СНС-а и Марка Ђуришића из СДС-а о финансирању странака. 

11.00 - Законским решењима даје се простор да политичке странке за своје функционисање обезбеде простор за будуће генерације и њихово боље бављење политиком, рекао је шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић. 

10.10 - Седница парламента почела је постављањем посланичких питања. 

Изменама закона проценат за издвајање средстава политичким странкама умањује се са 0,150 на 0,105 одсто, као и за финансирање предизборних активности са 0,1 одсто на 0,07 одсто.

На тај начин ће линеарно свим политичким актерима бити умањена средства у односу на садашња за више од 30 процената. Изменама закона странке ће убудуће моћи из буџетских прихода да купују некретнине.

Идеја је била да иза нас, који се политиком бавимо на одговоран начин, не остану само речи већ да будућим генерацијама, уколико то приходи и домаћинско пословање омогућавају оставимо и некретнине у којима ће будуће генерације моћи да се едукују, навео је шеф напредњака у парламенту Зоран Бабић.

Он је додао да се на тај начин даје простор да политичке странке за своје функционисање обезбеде простор за будуће генерације и њихово боље бављење политиком.

"Нова законска решења предвиђају и да се средства за редовно финансирање политичких субјеката користе и за трошкове изборне кампање. Нема перманентних и страначких кампања, бомбардовања билборда, средства из јавних финансија могу да се користе за кампање, али онда када се распишу избори", додао је Бабић.

Скупштински Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава усвојио је та законска решења, која су предлог посланичке групе СНС.

Шеф посланичког клуба СДС Марко Ђуришић рекао је да СНС из буџета добија више од 49 милиона динара месечно истакавши да за редован рад странке те величине не треба више од 22 или 23 милиона, за закуп просторија у свакој опстини или граду, за плате запослених у странци, све рачуне за комуналије, одлазак функционера на путовања.„

"Овим смањењем добијаћете нешто више од 30 или 33 милиона динара месечно, остајаће вам сваког месеца 10 милиона. Милим да је СНС нашла начин да те паре искористи и предлаже у овом закону да се укине забрана куповине некретнина из средстава која се добијају из јавних фунанија"“, рекао је Ђуришић.

Бабић је Ђуришићу поручио да не траба њему да прича колико је тешко са финансијама које ће бити умањене и подсетио да је у време када је ДС, чији је Ђуришић био функционер формирала власт, владу и живот у Србији и када су само себи повећали принадлежности, „СНС добила нула динара од 2008. године када је формирана до 2012. године“.

"Нисмо кукали, али смо зато отишли у Краљево и са средствима чланова СНС, са 33 милиона динара направили шест кућа, помогли 350 домаћинстава. Ми нисмо алхемичари, не примењујемо нешто и не експериментишемо на грађанима Србије, већ примењујемо оно што су друге земље на време примениле"“, рекао је Бабић.

Додао је да су у марту неке партије имале прескупе кампање, али да су ипак те политичке опције нестале.

"„Овај закон није идеал, али за измене које усвајамо данас добићемо подршку у суботу, позивам вас да не уцењујете амандманима“", рекао је Бабић Ђуришићу.

Он је такође упитао „колико су коштала четири посланика СДС пре неколико дана и колика је цена добијена од Бојана Пајтића за подршку Влади Војводине, као и да ли је довољнои за закуп неких простора“.

"Колико данас кошта кило живе посланичке ваге. Већина у војвођанском парламенту од 63 посланика скрпљена је, не могу да кажем на мишића, али на евриће да“", рекао је Бабић.

За реч се јавио и председник ЛСВ Ненад Чанак који је закон анализирао као, како је нагласио, економиста.

Говоримо о милијарду и 900 милиона динара, колико је предвиђено буџетом за политичке странке, неки кажу да је та цифра толика јер су у овој години у њу ушли и трошкови за изборе, а да је права цифра око милијарду и 100 милиона. Ако би се све те паре поделиле пензионерима, којих је милион и 700.000, свако би добио 1.117 динара годишње или 93 динара месечно“, рекао је Чанак.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије