Читај ми!

Дрецун: Срби послушали позив Владе

Председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун каже да излазак 53.000 Срба на ванредне парламентарне изборе на Косову и Метохији показује да су они послушали позив Владе Србије и да ће у наредном периоду Влада Србије имати потпуни капацитет да настави процес нормализације односа и заступа интересе српског народа на Косову и Метохији.

Дрецун је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, оценио да је толики излазак очекиван и да је на северу Косова слабији одзив бирача, али да је, ипак, у две општине побољшана излазност у односу на локалне изборе.

"Са друге стране, очекује се, када буде завршена дистрибуција мандата, да се покуша у договору са међународном заједницом да се издејствује од Приштине да она подели те мандате без било каквог дискриминаторског понашања према Србима и покушаја да умањи резултат избора", рекао је Дрецун.

Посланици ће у наредном периоду имати значајан задатак јер би требало да своје деловање координирају са Владом Србије на шта их обавезује значајна излазност српског народа, оценио је Дрецун.

Сматра да на северу Косова није добро схваћен значај деловања будућих посланика, јер ако је темељ политике у наредном периоду стављен на формирање Заједница српских општина који произлази из Бриселског споразума, онда је потребна снажна подршка српских посланика у парламенту у Приштини, јер ће од њих зависити стварање законодавног оквира који је неопходан на Косову и Метохији.

"Срби треба што масовније да учествују у свим привременим институцијама самоуправе, не зато да би признали некакву самопроглашену назови државу на Косову и Метохији, већ зато да би имали механизам преко кога ће се легално демократским средствима борити за побољшање сопственог положаја и за, самим тим, повратак државе Србије на Косово и Метохију", рекао је Дрецун.

Оценио је да је излазност могла и требало да буде боља, што се Срба тиче, али да је "излазак 53.000 оно што се очекивало у оптимистичким варијантама" и да ће бити интересантан податак колико је добила Српска листа.

"Мора да се успостави јединствено координирано деловање међу српским посланицима, односно међу српским листама и са Владом Републиком Србије", нагласио је Дрецун.

На питање новинара о неправилностима на изборима о томе да Срби у Клини, Истоку и Пећи нису могли да гласају са српским документима, Дрецун је одговорио да тамо где је било неправилности и Срби били онемогућени да гласају, потребно сада изборити да се понове избори.

Дрецун је рекао да се очекивао излазак знатно већег броја Албанаца на изборе од 43 одсто и да се може очекивати да Срби добију већи број од 10 гарантованих мандата.

Упитан о 38,5 милиона евра које је обећао Брисел, иако на север Косова није дошао ниједан евро и о најавама да би новац за пројекте на северу Косова могао да стигне тек у новембру и могућим политичким условљавањима Брисела, Дрецун је одговорио да не верује да ће ЕУ користити тај новац као средство политичке уцене и да је ЕУ бирократизована и спора у одлучивању када је потребно доделити средства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије