Читај ми!

Избори за косовску скупштину

На Косову одржани избори за нови сазив парламента. Међу бирачима и око 120.000 Срба. Излазност 43,30 одсто, у српским општинама 32,84 одсто. Први пут избори су одржани на целој територији Покрајине.

21.00 - Након три одсто пребројаних бирачких места, ДПК је освојио 30,56 одсто гласова, ДСК 27,19, а "Српска" 8,61, објавио је ЦИК.

19.45 - У српским општинама излазност 32,84 одсто, саопштила "Српска".

19.30 - Излазност на изборима 43,30 одсто, наводи ЦИК.

19.15 - Срби су показали висок степен одговорности зато што су упркос тешким условима у великом броју изашли на изборе, каже директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

19.00 - Затворена бирачка места.

17.25 - Ухапшено осам особа и пријављено седам случајева злоупотребе на изборима, кажу у Тужилаштву Косова.

16.05 - У Косовској Митровици до 15 часова изашло 3.100 грађана, преноси Танјуг

14.30 - У селима око Клине, Истока и Пећи Србима није дозвољено да гласају са српским документима, јавља извештач РТС-а.  

11.45 - У Косовској Митровици до 11 часова гласало 4,4 одсто гласача, у Грачаници 10 одсто, Штрпцу 11 одсто, а у Новом Брду 8,6 процената.

09.45 - Република Србија позвала своје грађане са правом гласа на територији АП Косова и Метохије да изађу на изборе за покрајинску скупштину Привремених институција самоуправе.

Одзив на изборима износио је 43,20 одсто, према подацима Централне изборне комисије у Приштини, а што се српских општина тиче, према листи "Српска"“ излазност је износила 32,84 одсто.

Како је саопштила "Српска", у Грачаници је изашло 41,43 одсто бирача, у Ранилигу 45,88, у Клокоту 51,74, Штрпцу 48,74, Новом Брду 35,26, Партешу 49,19, Косовској Митровици 17,62, Звечану 23,24, Лепосавићу 24,82 и Зубином Потоку 36,14 одсто.

Највећа излазност забележена је у Глоговцу, где је одзив износио 51,66 одсто, затим следи Приштина са 51,13 и Србица 51,02 одсто.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да то што су Срби упркос тешким условима изашли у великом броју на изборе на Косову показује њихову одговорност према својој држави.

Ђурић је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици рекао да су Срби са КиМ данас стајали уз своју државу и да је то значајан показатељ да смо, како је рекао, дошли у фазу када заједничким деловањем и дисциплином, организованошћу и посвећеношћу можемо да се боримо за остварење наших циљева.

Ђурић је истакао да сада можемо да кажемо да у покрајини имамо и јаснију и бољу ситуацију када је реч о будућности целокупног политичког процеса.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да се овим изборима данас отвара јасна и сигурнија перспектива и за стварање Заједнице српских општина (ЗСО).

Ђурић је рекао и да ће у наредним данима бити отворени разговори о спорним одлукама ЦИК-а у вези са за дистрибуцијом мандата.

"“Као што смо говорили и пре него што су избори уопште почели, чињеница да су правила мењана неколико дана пред изборе само говори о томе са колико неодговорности су се према овом политичком процесу понели неки од кључних актера политичког живота у Приштини",” оценио је Ђурић.

Члан Централне изборне комисије Косова Ненад Рикало каже да је одзив мањи у односу на претходне изборе.

"Потребно је можда анимирати бираче да изађу, пошто велики број бирача даје легитимитет тим представницима у парламенту, а то је од изузетне важности да сви који уђу у парламент имају легитимитет", каже Рикало за РТС.

Позив грађанима са правом гласа на територији Космета да изађу на изборе, раније је упутила и Влада Србије. И координатор Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина Љубомир Марић позвао је грађане да у што већем броју подрже политику Владе Србије.

Кандидат Српске листе за посланика Владета Костић, такође је позвао Србе да изађу у што већем броју.

Кандидат за посланика са Српске листе Зоран Мојсиловић изјавио је да су изборни процес на Косову и излазак Срба на ове изборе значајни за српску заједницу, јер је то начин да Срби имају већи утицај на Косову него до сада.

Право да бира 120 посланика косовског парламента имало је 1.782.454 бирача, што је за око 40.000 грађана више него што Косово има становника према попису који је обављен 2011. године.

Међу тридесет политичких субјекта који су учествовали на изборима налази се и пет српских, међу којима је и Српска листа која је добила подршку Владе Србије.

Политичке партије да би имале посланике у Скупштини Косова треба да пређу цензус од пет одсто док је за коалиције цензус седам одсто од броја изашлих бирача.

Мањинске заједнице имају 20 загарантованих места од којих 10 припада Србима, а осталих десет осталим националним заједницама на Косову.

Изборни процес на северу Косова, на захтев Централне изборне комисије подржала је Организација за европску безбедност и сарадњу.

Како је рекао Ненад Рикало, приликом гласања бирачи су могли да користе и српска лична документа, ако су уписани у бирачки списак.

Кфор и Еулекс задужени за безбедност

Безбедност током одржавања парламентарних избора осигуравали су Косовска и Еулекс полиција и војници Кфора као трећа инстанца реаговања.

Командант Кфора, италијански генерал Салваторе Фарина, рекао је у Косовској Митровици да Кфор гарантује сигурност свим грађанима на Косову и на дан избора.

Фарина је јутрос обишао војнике Кфора који су стационирани испред једног од бирачких центара у северном делу Митровице, након чега је поручио да Кфор гарантује безбедност и да блиско сарађује са косовском полицијом и Еулексом.

"Ми уверавамо људе да се осећају слободним да гласају или не", поручио је Фарина.

Шеф посматрачке мисије ЕУ на Косову Роберто Гуалтиери је, приликом посете гласачком месту на Филолошком факултету Универзитета у Приштини, рекао да се гласање одвија без проблема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије