Читај ми!

Странке већ планирају коалиције

Почели преговори о формирању предизборних коалиција. Напредњаци разговарају са неколико странака, пре свега са СДПС-ом. Остаје коалиција СПС-ПУПС-ЈС. ОКО ДС-а се окупљају странке које желе да се супротставе садашњој власти. Демократе искључују коалицију са СНС-ом. У току разговори ЛДП-а и ЛСВ-а. Самостално наступа ДСС.

Разговори странака о формирању предизборних коалиција увелико теку - напредњаци, демократе и либерали истичу да су у току разговори са потенцијалним коалиционим партнерима, у СПС-у очекују да ће и на ове изборе изаћи са Јединственом Србијом и ПУПС-ом, а ДСС ће и овог пута самостално на изборе.

Потпредседник Српске напредне странке Игор Мировић је на Танјуговом округлом столу "Шта треба учинити да сви у Србији живе боље", рекао да су напредњаци започели разговоре са неколико политичких странака, пре свега са СДПС-ом Расима Љајића.

"Желимо да на тај начин демонстрирамо нашу отвореност и демантујемо све оптужбе ДС-а о томе како су ово избори за једног човека, за једну политичку странку", рекао је Мировић.

Додао је да је циљ СНС-а да после избора направи што ширу коалицију и да не управљају сами, већ да се и друге странке окупе око њиховог програма и дају сугестије.

Мировић је рекао и да реформе могу бити успешне тек ако се постигне шири политички договор, због чега напредњаци желе да после избора имају што више посланика у Скупштини Србије.

"То је најбољи начин демантовања оптужби, које најчешће долазе од колега из ДС-а, да смо затворени и да изборе желимо да користимо за сопствену промоцију", рекао је Мировић.

Коалиција СПС-ПУПС-ЈС и даље јединствена 

Потпредседница СПС-а Дијана Вукомановић рекла је да је коалиција окупљена око СПС-а, коју чине и ЈС и ПУПС, једина која је за два изборна циклуса одржала јединство.

Подсетила је да је лидер Јединствене Србије Драган Марковић рекао да је његово партнерство потврђено, а Вукомановићева очекује и да ће ПУПС остати у досадашњој коалицији.

Портпаролка ДС-а Александра Јерков навела је да демократе имају намеру да на изборе изађу у широком блоку у коме би окупили све снаге које желе да се супротставе "свему лошем што се у Србији данас дешава".

ДС, рекла је Јерковљева, о предизборним коалицијама разговара са појединцима и организацијама и свима који желе да се укључе у такву врсту борбе да се направи јасна алтернатива ономе што се у Србији дешава, а што се односи пре свега на коалицију коју је око себе окупио лидер напредњака Александар Вучић.

Јерковљева је истакла да после избора ДС неће улазити ни у какве коалиције са СНС-ом што је став који је неколико пута заузео Главни одбор странке, и што је потврђено на претходној седници Главног одбора.

"Не сматрамо да после избора можемо да сарађујемо са онима који излаз из кризе траже у отпуштању људи, смањењу плата и повећању пореза на храну", рекла је Јерковљева.

Говорећи о спекулацијама да почасни председник ДС-а Борис Тадић ради на формирању Демократског фронта, Јерковљева је рекла да је Тадић сам демантовао да учествује у томе.

ЛДП жели ЛСВ за партнера

Потпредседник ЛДП-а Бојан Ђурић рекао је да су у току разговори либерала са Лигом социјалдемократа Војводине, а за сада је сигурно да ће ЛДП на изборе ићи у коалицији са Социјалдемократском унијом Жарка Кораћа и Асоцијацијом слободних и независних синдиката.

Ђурић је рекао да се са ЛСВ-ом не разговара о класичној коалицији која би била заснована на томе колико би ко имао мандата у парламенту, већ желе да успоставе партнерски однос странке која је позиционирана у Београду (ЛДП) и странке која је регионална, војвођанска (ЛСВ).

"Свима је јасно да ће у догледно време доћи до покрајинских избора, да ће теме аутономије Војводине и усклађивања Статута бити актуелне и то су питања око којих покушавамо да се договоримо", рекао је Ђурић.

Додао је да ће до краја седмице све бити јасно и да ће ЛДП у суботу, 1. фебруара, одржати седницу Главног одбора на којој ће представити политичку платформу са којом иде на изборе, све партнере, име кандидата за градоначелника Београда.

Када је реч о Демократском фронту, Ђурић је рекао да ЛДП "не пристаје на такав начин комуникације, да никакве разговоре нису водили и неће".

"Мислим да не постоји ништа тужније на српској политичкој сцени него кад бивши председник Србије Борис Тадић некоме другом замера због недостатка кичме и храбрости. То је заиста понижавајућа ситуација за све у овој земљи, то је био наш председник. Али ми ћемо ту причу затворити - нема говора о таквом моделу ", рекао је Ђурић.

Функционерка ДСС-а Санда Рашковић Ивић рекла је да ће та странка и овај пут самостално наступити на изборима, а после избора ће бити речи о евентуалним постизборним коалицијама.
Рашковић Ивић је рекла и да ДСС остаје на становишту евроскептицизма и сматра да су избори били потребни "јер Србији прети економски слом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије