Читај ми!

Нема нових запошљавања у јавном сектору

Према Предлогу измена Закона о буџетском систему, до 2016. биће забрањно запошљавање нових радника у јавном сектору. Предложеним изменама Закона продужава се и рок за увођење централизованог обрачуна зарада у јавном сектору до 1. јануара 2015. године.

Влада Србије увешће забрану запошљавања нових радника у јавном сектору, што ће важити до краја 2015. године, наводи се у објављеном Предлогу измена Закона о буџетском систему.

Према предложеним изменама тог закона објављеним на сајту Скупштине Србије, ограничава се и укупан број привремено ангажованих радника на 10 одсто укупног броја запослених у органу или институцији која се непосредно или посредно финансира из буџета.

Наводи се и да се, изузетно, нови радници могу запослити уз сагласност тела Владе Србије на предлог министарства или другог надлежног органа.

Према проценама Министарства финансија, мера ограничавања запошњавања у јавном сектору у 2014. години, услед природног одлива запослених, донела би уштеде од око 0,15 одсто бруто домаћег производа (БДП) (око 45 милиона евра), а у 2015. години додатних 0,25 одсто БДП-а.

Казне за непоштовање забране запошљавања су од 500.000 до два милиона динара за институције и од 30.000 до два милиона динара за одговорне особе, а предвиђена је и привремена обустава исплата новца за плате и преноса средстава за финансирање локалних самоуправа.

Забрана се не односи на судије, јавне тужиоце и заменике јавних тужилаца, на изабрана, постављена и именована лица у државним органима и органима јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, као и на директоре јавних предузећа и агенција.

Предложеним изменама Закона буџетском систему продужава се и рок за увођење централизованог обрачуна зарада у јавном сектору до 1. јануара 2015. године.

Предвиђено је и ограничење раста пензија и плата у јавном сектору тако што ће у 2015. и 2016. бити повећања од по 0,5 одсто у априлу и октобру. Тренутно законско решење предвиђа усклађивање плата и пензија са инфлацијом.

Предложено је и да се уређење кретања плата и пензија примењује и након 2016. године.

Тако ће се у априлу плате и пензије усклађивати са збиром стопе инфлације у претходних шест месеци и дела стопе реалног раста бруто домаћег производа у претходној години изнад четири одсто, а у октобру са стопом инфлације, све док учешће пензија у БДП-у не достигне 10 одсто, а учешће плата осам одсто.

У образложењу Закона наводи се да је ограничење раста плата у јавном сектору и пензија неопходна мера будући да те две категорије расхода заједно чине око 55 одсто свих расхода буџета.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије