Чепурин: Све интеграције имају алтернативу

Свака интеграција међу државама има алтернативу, рекао руски амбасадор у Србији Александар Чепурин на дебати о перспективама сарадње Србије са Евроазијском унијом. Све варијанте треба да одговаре на питања да ли су повећане инвестиције и запосленост, или је уништена привреда, каже Чепурин.

Ништа није без алтернативе, свака интеграција међу државама има алтернативу, рекао је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин током дебате у Народној скупштини о перспективама сарадње Србије са Евроазијском унијом (ЕАУ).

Када говоримо о интеграционим процесима веома је важно имати различите варијанте, којих може бити три, четири, пет или шест, а оне могу да се сусрећу у разним комбинацијама, рекао је Чепурин за Танјуг.

Како је нагласио, било која варијанта интеграција требало би да одговари на питања да ли су се инвестиције у земљи повећале, да ли се незапосленост смањила, да ли је привреда уништена.

"Овде ћете имати светлу будућност, а тамо је тамна прошлост. То апсолутно није тако 2013. године. Оно што је потребно за земљу то је пре свега привредни раст, економски развој, очување индустрије, то су тржишта за прођу и инвестиције. Са ове тачке гледишта потребно је проценити ове или оне процесе интеграција", рекао је Чепурин.

Руски амбасадор каже да постоји и "друга страна медаље, а то је спољнополитички интерес са ове или оне стране", који је он поменуо као други аспект интеграција. Међутим, каже, "за паметног" је то заправо прво.

"Како се према тим питањима односе, на пример, Русија и Белорусија у вези са спољнополитичким или унутрашњим питањима. Све данас захтева да се решава узимајући у обзир пре свега интересе свога народа, живота људи, интересе привреде и територијалног интегритета", истакао је Чепурин.

Чепурин је рекао да се нада да ће се дијалог о евроазијским интеграцијама, који је данас започет, наставити "неутрално, непристрасно, узимајући у обзир интересе земље и народа", као и да би односи Русије и Србије требало да се развијају позитивно, у било ком случају.

Председавајући Одбора Милош Алигрудић истакао је да "евроазијске интеграције нису политички пројекат" и да за економску сарадњу нема политичких услова.

Потпредседник Скупштине Ненад Поповић рекао је пак да "политика придруживања ЕУ није донела очекиване економске резултате" за Србију.

Према речима амбасадора Белорусије у Србији Владимира Чушева, "Минск је данас престоница Евроазијске уније", а инвеститори који улажу у Белорусију имају проходност на тржиште од 170 милиона људи.

Директор Департмана за развој интеграција Евроазијске економске комисије Виктор Спаски рекао је да су они "користили сва добра искуства интеграције ЕУ и латиноамеричких држава", захваљујући чему су за пет година постигнути одлични резултати у организацији.

На питање амбасадора Азербејџана у Србији Елдара Хасанова да ли постоје принципи који спречавају истовремену интеграцију у ЕУ и ЕАУ, Спаски је одговорио да препрека с њихове стране не постоји, али да је логично да се "не може седети на две столице".

Јавно слушање на тему "Интеграциони процеси на евроазијском простору и перспективе за сарадњу са Србијом", у организацији скупштинског Одбора за спољне послове, била је прва институционална расправа у Србији о овоме.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво