Како контролисати полицију

Иако је још законом из 2005. године формално омогућена деполитизација полиције, пракса показује да подељеност надлежности и одговорности Министарства и Дирекције не функционише најбоље.

Законом о полицији из 2005. године утврђена је јасна подела надлежности у Министарству унутрашњих послова, по којој је оперативни рад измештен у тада формирану Дирекцију полиције.

Тиме је формално омогућена деполитизација полиције, али пракса показује да подељеност надлежности и одговорности министарства и Дирекције не функционише најбоље.

По Закону о полицији из 2005. године, министар усмерава и надзире послове полиције. Она би, по том закону, требало да буде самостална у оперативним пословима. Како кажу саговорници РТС-а, то значи да је полиција задужена да обавља полицијске послове, а министар треба да буде упознат са ониме што је урађено.

"Основна замисао при изради закона о полицији је усклађивање организације српске полиције са стандардима ЕУ и намера је да се полиција учини оперативно самосталном, да се измакне од претераног политичког утицаја који може да донесе министар као политичка личност", рекао је Богољуб Милосављевић са Правног факултета "Унион".

Према његовим речима, због тога је и читава полиција измештена у Дирекцију полиције којом руководи професионалац, који долази из редова полиције и тиме се омогућије да министар не буде умешан у оперативне активности МУП-а, јер то није оно што би он требало да ради.

Уколико се закон строго поштује, чак у случају евентуалног конфликта између министра и челника полиције, то не би могло да утиче на рад полиције.

Када министар унутрашњих послова каже да нешто нема везе са њим, већ са полицијом, да у полицији не постоји јасан систем контроле и надзора, а из незваничних извора се сазна да је у аферу прислушкивања умешан "део МУП-а", поставља се питање да ли не ваља закон, или не ваља пракса.

"То може да се тумачи двоструко да служба ради самостално у свом итнересу односно да министар жели да има политичку контролу. То су основне карактериситике", рекао је Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику.

Занимљиво је, како је рекао, да је министар неколико пута рекао да нема одговарајућу контролу и то може да се схвати тако да деполитизација полиције још увек није извршена односно да полцијска служба оперативно не ради самостално и професионално.

Самостално и професионално полиција може да ради само ако се закон из 2005. године строго поштује, закључују саговорници РТС-а. Контрола полиције обавља се и кроз Службу за унутрашњу контролу, и кроз парламентарни надзор, али и помоћу правосуђа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије