Читај ми!

Без консензуса губимо Косово

Србија сваким даном губи Косово и Метохију, рекао председник Србије Томислав Николић после састанка са патријархом Иринејом и додао да, и поред тога, представници Владе која је протеклих година управљала земљом настоје да убеде грађане да она то није признала.

Председник Србије Томислав Николић је, новинарима после састанка са патријархом српским Иринејом, рекао да мисли да је могуће смирити страсти у Србији, мислећи, пре свега, на ситуацију на Косову и Метохији.

"Око питања Косова разговарао сам са његовом светошћу и рекао му да нам треба нека врста консензуса, а он је рекао да Црква никада неће избећи да и сама преузме одговорност", рекао је Николић и додао да под консензусом подразумева, пре свега, договор парламентарних странака о решењу проблема Косова.

"То значи да седнемо ми који смо обезбедили улазак у парламент, да изградимо заједничку стратегију и да је разрадимо до краја. Ко хоће – хоће, ко неће – неће. Ако постоји велика већина за то, онда бисмо смели да изађемо пред грађане Србије. Aко не постоји, ја не видим зашто бих ја свој мандат провео тако што бих забио главу у песак као ној – горе лав да ми черупа ноге и крила, а ја да кажем: 'Нисам видео, ништа се не дешава'", рекао је Николић.

Николић је оценио да Србија сваким даном губи Косово и Метохију, али да, и поред тога, представници Владе која је протеклих година управљала земљом настоје да убеде грађане да она то није признала.

Разговори са Приштином, али формално

На питање да ли би разговарао са косовском председницом Атифетом Јахјагом, Николић је одговорио да не види зашто се не би разговарало са представницима Приштине, али да он, свакако, не би то урадио на неформалним састанцима него на формалном сусрету.

"Ми морамо да решимо да ли ћемо да напуштамо састанке или ћемо на њима да се боримо за своје ставове. Ја сам за то да присуствујемо свуда где треба да се чују наши ставови", рекао је Николић.

Пре тога је, према његовим речима, потребно донети заједничко тумачење договора из Брисела како би се знало да ли су власти у Београду прихватиле да приштинске привремене институције буду присутне на међународним формумима док је ту и Србија.

"Ако нисмо, нема их ту, ако јесмо, треба да видимо под којим условима. Ако су организатори испунили услове, онда не видим разлог да не будемо ту где су представници Приштине, па макар се и не руковали са њима", навео је Николић.

Председник Србије рекао је да је са патријархом разговарао и о великим догађајима у којима држава и СПЦ у будућности треба да сарађују.

Николић је после састанка рекао да је он сада по функцији и председник Одбора за изградњу Храма Светог Саве, а такође је подсетио да Србију 2013. године очекује обележавање годишњице доношења Миланског едикта.

Председник Србије и патријарх Иринеј разговарали су и о политичкој ситуацији у Србији и формирању нове Владе Србије. Председник је изразио очекивање да ће Влада бити формирана што пре како би се решили горући економски проблеми, иако он, како је рекао, не зна како ће она да изгледа.

Патријарх је, према Николићевим речима, рекао да у новој Влади Србије треба задржати Министарство вера.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије