Читај ми!

ЛДП: Платформа за преговоре о влади

Србија треба да добије јаку, ефикасну и динамичну владу, која ће моћи брзо да води земљу ка ЕУ, да спроведе ефикасне и фер реформе у привреди, али која ће сва спорна питања решити уз поштовање политичких разлика, саопштио је ЛДП.

Либерално-демократска партија залаже се да Србији добије јаку, ефикасну и динамичну владу, која ће истовремено моћи да води земљу ка чланству у ЕУ неупоредиво брже него до сада, да решава политичке изазове на том путу и да спроведе ефикасне и фер реформе у привреди јачајући тржишну економију, али која ће сва спорна питања решити уз поштовање политичких разлика.

Конкретизујући платформу странке у наставку разговора о кључним тачкама будуће владе, Председништво ЛДП-а поручило је да, с обзиром на то да ниједна странка у будућој влади неће моћи да води искључиво своју страначку политику, својим приоритетом сматра рашчишћавање свих спорних питања уз поштовање легитимних политичких разлика.

У саопштењу достављеном медијима наводи се да ће ЛДП водити преговоре са амбицијом да формира реформску владу која ће брзо успети да отклони све сумње у будућу оријентацију земље, које су појачане након избора новог председника Србије и његових првих политичких наступа.

За ЛДП су међусобно повезани и условљени будући правци у европској, унутрашњој и тзв. националној политици, као и у области економије и социјалне политике.

"Нема успешних европских интеграција без конкретне и одговорне политике према Косову и региону, као што ниједно побољшање у економској и социјалној политици не може да се изведе без изградње ефикасних институција и владавине права, прихватања вредности ЕУ и промене постојећег политичког, друштвеног и економског модела", наводи се у саопштењу.

Као посебне приоритете ЛДП истиче завршетак реформе правосуђа уз поштовање стандарда ЕУ и наставак демократизације медијског живота кроз усвајање нових закона усаглашених са европском праксом, домаћим и међународним институцијама и медијским удружењима.

Однос према Косову

Став ЛДП-а према косовској независности исти је као и онај који су јавно саопштили на седници Скупштине Србије у тренутку њеног проглашења 2008. године.

"И даље верујемо да на тај начин проглашена независност није донела никакво решење у дубоко поремећеном односу Београда и Приштине, Срба и Албанаца, исто као што и данас мислимо да се политика опструкције живота на Косову и робовања злоупотребљеним националним митовима, вођена дуго из Београда, мора променити и фокусирати на дијалог и много конкретније решавање проблема Срба на Косову и свих грађана који на њему живе", наводи се у саопштењу.

Питање признавања косовске независности у овом тренутку пред Србију нико не поставља, додаје се у саопштењу и констатује да, уколико се то питање постави, одговор неће моћи да дају странке нити влада, већ је то питање о коме ће се изјашњавати читаво друштво.

"У том случају", наводи ЛДП у саопштењу, "изаћи ћемо са јасном политиком која ће водити рачуна о интересима Србије, значају који Косово има за српски народ и интересима Срба на Косову, али и косовских Албанаца са којима ти Срби живе и од којих, такође, животно зависе".

ЛДП инсистира на хитном наставку преговора са Приштином, потпуном спровођењу свих споразума који су до сада постигнути са косовском страном у Бриселу и решавању преосталих питања уз помоћ ЕУ.

"Уверени смо да ће европске интеграције наше земље моћи да се искористе и као механизам који ће поправити односе са Приштином", наводи ЛДП.

О односу према Републици Српској

У односу према Републици Српској ЛДП је посвећен стабилности региона, при чему посебан значај придаје, како се наводи, изградњи много бољих унутрашњих односа у БиХ, уз уважавање свих гаранција које грађанима, народима и ентитетима у њој обезбеђује Дејтонски споразум.

"Не прихватамо тезу да су међусобно супротстављени и да се искључују опстанак Републике Српске и истовремена трансформација читаве Босне и Херцеговине у нормалну европску земљу 21. века", порука је ЛДП-а.

Управо због тога боља будућност за српски народ, али и све друге народе у Републици Српској и БиХ не сме се градити на негирању злочина и релативизовању судских пресуда међународних судова, нити се може заснивати на превласти било које стране у будућим унутрашњим односима у Босни као некој врсти компензације за догађаје у прошлости, наводи се у саопштењу.

Додаје се и да је на грађанима, странкама и политичким институцијама у БиХ и њеним ентитетима да нађу политички излаз из ситуације у којој се сада налазе.

"При томе ће и будућа Влада Србије, као гарант Дејтонског споразума, имати обавезу да у том процесу активно учествује и преузме део одговорности за унапређење ситуације у БиХ која би омогућила тој земљи да напредује у европским интеграцијама, а да се истовремено изнутра афирмишу и унапреде односи међу ентитетима и народима онако како су то урадили европски народи", поручује ЛДП.

Економија кључ будуће владе

Кључним питањем успеха будуће владе ЛДП сматра економију због чега ће инсистирати на промени досадашњег неефикасног привредног модела, реструктурирању, промени система управљања и професионализацији јавних предузећа, квалитетној пореској реформи, строгој буџетској дисциплини, либерализацији тржишта и развоју конкуренције.

Социјална политика мора се водити одвојено од економске и привредне политике, за разлику од садашњег приступа који је био дубоко погрешан и неправедан, сматра ЛДП.

"Залажемо се за демонополизацију, укључујући и укидање монопола јавног сектора у свим оним областима где је то могуће. Инсистирамо на промени модела субвенционисања и покривања губитака јавних и државних предузећа, уз временски ограничене и врло ресктриктивне субвенције које морају бити драстично смањене током мандата следеће владе", наводи се у саопштењу.

Тржиште рада и закони који га прате морају бити промењени и модернизовани већ током прве године мандата, сматрају у ЛДП-у и наводе да у процесу промене законског и практичног оквира треба да учествују аутентични представници радника и пословног света.

"То подразумева либерализацију приступа тржишту рада, лакше и јефтиније запошљавање и динамичнију промену радног места и за послодавца и за запослене, док се терет велике незапослености не може превалити на послодаваца, нити младе којима је драстично отежано добијање посла управо због нерационалних решења у области Закона о раду", наводи се у саопштењу.

У ЛДП-у подсећају да су пензије стечено право и да држава мора бити у стању да обезбеди исплату пензија, али и да се мора успоставити равнотежа и нови однос између обавеза које држава има према пензионерима и обавезе да, као и друге земље, реформишемо пензијски систем и омогућимо да та права буду доступна и остварива и за оне који ће постати пензионери у будућности.

На тим принципима ћемо водити разговоре и уверени смо да не постоји ниједан разлог да се нова влада не формира брзо, закључује се у саопштењу након седнице Председништва ЛДП-а.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије