Читај ми!

Вашингтон спремнији за Николића од Брисела

Стручњак за Балкан Џејмс Хупер оценио да ће Вашингтон бити спремнији од Брисела да прихвати Томислава Николића. За Србију би најбоље решење било коалиција ДС-а и СНС-а, сматра Хупер.

Вашингтон ће бити спремнији од Брисела да прихвати Томислава Николића као саговорника у Београду, сматра балканолог Џејмс Хупер. У изјави за Глас Америке, Хупер је оценио да је ЕУ потпуно промашила у проценама и "ставила сав свој улог на Тадића и ДС".

"Брисел се дистанцирао од Николића, јер нису желели ни на какав начин да умање Тадићеве изборне шансе. Сматрам да су погрешно протумачили расположење јавности", рекао је Хупер.

Кад је реч о Вашингтону, Хупер каже да би "било мудро од стране САД да се прилагоде новонасталој ситуацији, боље упознају са Николићем и потраже начин за остварење узајамне сарадње".

"Уверен сам да ће Вашингтон тако и учинити. САД следе праксу прихватања резултата демократских избора у другим земљама, а избори у Србији су очигледно то били", истакао је Хупер.

Према његовом мишљењу, Брисел ће се "вероватно заложити за стварање велике коалиције са демократама, јер сматрају да је потребно кочити евентуалне националистичке тенденције Николића и његове странке".

И Хупер сматра да би за Србију тренутно најбоље решење било коалиција ДС - СНС.

"Велика коалиција" је, како је навео, за Николића "једини начин на који би могао да спроведе свој привредни програм", а за ДС би улазак у коалицију с напредњацима био "промућуран" потез, пошто је "коалициона влада коју је имала са СПС-ом очигледно доживела изборни пораз".

Џејмс Хупер је оценио да су српски бирачи на председничким изборима "гласали стратешки - за промену и за наду и да су показали одређено поверење у способност Николића да то испуни".

"Лично сматрам да су таква очекивања реална. Треба да видимо да ли је Николић способан да сам реагује стратешки. Лично верујем да ће то учинити и да главни приоритет на његовом дневном реду има привредна реформа, односно просперитет земље", наводи амерички аналитичар.

"Да је ставио Косово на прво место и прво кренуо са устаљеном реториком у вези са тим питањем, његов избор не би означио никакву промену. То би значило да би привреда и даље била у другом плану, док би наступила серија конфронтација са Западом, а наставиле би се и тешкоће са владом у Приштини и северним делом Косова. Мислим да он то заиста не жели. Истовремено, уопште не сумњам да ће штитити интересе Србије и Срба на Косову", сматра Хупер.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара