Читај ми!

Запаљене куће Срба повратника

Две куће српских повратника у селу Дреновац код Клине ноћас су запаљене. У кућама, на којима је начињена велика материјална штета, није било никога. Милован Радосављевић, коме је запаљена кућа, каже да ће, упркос свему, остати у селу.

Непознате особе запалиле су куће повратника у селу Дреновац код Клине, потврдио је за РТС службеник општинске канцеларије за заједнице Ранко Костић.

"Запаљене су куће повратника Милована Радосављевића и Арсе Степића. На кућама је начињена велика материјална штета. Ватрогасци су угасили ватру, али је штета велика. Људских жртава нема, јер у кућама није било никога", рекао је Костић.

Срби повратници, како каже Костић, сумњају да је пожар намерно изазван. У дворишту једне од изгорелих кућа пре десетак дана је остављен летак на албанском језику којим се Срби повратници у општини Клина позивају да се иселе.

Повратник Милован Радосављевић, коме је запаљена кућа, каже да ће, упркос свему, остати у селу.

Радосављевић је агенцији Бета рекао да је Дреновац село "у коме се налази све што има" и да га неће напуштати. Како је навео, кућа му је прво опљачкана, јер у њој нису пронађени остаци шпорета, фрижидера и другог покућства.

"Био сам у полицији у Клини да дам изјаву. Не знам шта је разлог. Можда то што у наше село треба да се врати још 12 српских породица", рекао је Радосављевић који је био у другом селу на слави када му је кућа запаљена.

Прошле недеље, 12 расељених Срба потписало је уговор о обнављању њихових порушених домова да би могли са породицама да се врате у њих.

Повратници у том селу оцењују да је управо настојање и тих 12 расељених породица да се врате узрок што је неко ноћас подметнуо пожаре, односно да је то порука да се Срби не враћају у Дреновац.

У Дреновцу су пре две ноћи непознати починиоци украли и две пумпе за бунаре са којих се повратници снабдевају водом.

Косовско министарство унутрашњих послова осудило је инцидент, a у саопштењу које је достављено Танјугу, наводи се да је случај квалификован као "изазивање опште опасности - подметање пожара" и да је под истрагом регионалне истражне јединице из Пећи, јединице форензика и једнице "К9".

Министарство унутрашњих послова позвало је грађане да сарађују са косовском полицијом у откривању починилаца овог случаја како би одговорни били изведени пред лице правде.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 13. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара