Читај ми!

Економист: Без политичког потреса у Србији

Србија ће највероватније добити нову владу старих коалиционих партнера, од које се може очекивати мање-више иста политика, оцењује британски недељник "Економист".

Пораз председника Демократске странке Бориса Тадића на председничким изборима не представља потрес, пошто ће Србија највероватније добити нову владу старих коалиционих партнера, од које се може очекивати мање-више иста политика, оцењује британски недељник Економист.

"Ако нову владу буду водили Демократска странка (ДС) и Социјалистичка партија Србије (СПС), што делује вероватно, од Србије можемо очекивати углавном исто. Тадићев губитак председништва је лични губитак и губитак за ДС, али тешко да је политички потрес за Србију или регион", наводи Економист у тексту на свом сајту.

Под насловом "Бивши националиста свргнуо Тадића", лист наводи се да је Томислав Николић основао нову странку и одрекао се екстремног национализма када је схватио да је његов дотадашњи шеф Војислав Шешсељ у Хагу "изгубио додир са стварношћу".

"Српска напредна странка прихватила је проевропски став са политиком која се практично не разазнаје од политике ДС-а", наводи Економист.

Констатујући да су неки "ужаснути чињеницом да нови председник Србије има прошлост екстремног националисте", Економист оцењује да у томе има "елемената селективног посматрања".

"На крају крајева Дачић, блиски сарадник Тадића у скорој прошлости, био је портпарол Слободана Милошевића током ратних година а један од његових коалиционих партнера је Јединствена Србија чији је лидер био блиски сарадник Аркана, озлоглашеног паравојног лидера за време рата", подсећа се у чланку.

У тексту се оцењује да, вероватно, предстоје превирања у ДС-у пошто су после Тадићевог изборног пораза "страначки вукови нањушили крв", али и додаје да ће "пре него што старешине у ДС-у крену у свргавање страначког лидера, покушати да обезбеде владу".

У образовању нове владе су могуће све врсте комбинација, наводи Економист и, позивајући се на изјаву лидера СПС-а Ивице Дачића да ће ДС и СПС наставити сарадњу, као могуће кандидате за премијера издваја Бориса Тадића, Драгана Ђиласа и Ивицу Дачића.

У тексту се наводи да ће се у случају да СПС и ДС задрже владу, "догодити нешто веома важно у српском политичком пејзажу" - власт неће више бити код председника земље као за време Тадића који је био шеф најаче странке у влади.

"Николић ће бити потиснут из круга у којем се доносе одлуке. Србија ће ући у период кохабитације, како то кажу Фарнцузи, али ће власт бити претежно бити код владе и премијера", закучује Економист.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара