Читај ми!

Без промене политике о Косову

Избор Томислава Николића за председника Србије не значи заокрет у политици према Косову, каже Оливер Ивановић. Не постоје озбиљније политичке снаге у Србији које заговарају промену Устава у смислу да се Косово другачије третира, сматра Ивановић.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да избором Томислава Николића за председника Србије не очекује озбиљније заокрете у политици према Косову и Метохији.

Ивановић је у изјави Танјугу рекао да очекује да ће оно што је раније Влада Србије спроводила када је у питању политика према Косову спроводити и будућа.

"Ту постоје одређена уставна ограничења за одступање од досадашње политике. Косово је саставни део Србије и ту се ништа битно неће променити докле год се не промени Устав Србије", рекао је он.

Ивановић је подсетио да за промену Устава нема ни минимума воље нити да постоје озбиљније политичке снаге на српској политичкој сцени које заговарају промену Устава у смислу да се Косово другачије третира.

Како је нагласио Ивановић, зависно од тога како Влада буде формирана, може се предвидети какво ће бити понашање Србије према делу територије који представља отворено политичко питање.

"Мислим да је консензус неопходан и да сад ово само потврђује оно што сам раније рекао, да је потребан шири консензус за формирање једне конзистентне и кохерентне политике према Косову и Метохији", навео је Ивановић.

Он је појаснио да мисли на консензус унутар владајуће коалиције, али да би у питање консензуса укључио макар једну или две највеће опозиционе странке.

"У овом тренутку можемо рећи да је веома важно да се постигне договор између Владе Србије, председника Србије, парламента, што би значило да ће у формулисање политике према Косову и Метохији морати да буду укључени готово сви", напоменуо је Ивановић.

Према његовим речима, илузорно је сматрати да може доћи до потпуног консензуса, али да је минимум консензуса нешто на чему се мора инсистирати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије