Читај ми!

Дежер: Косово није услов за ЕУ

Отворена питања у односима Београда и Приштине морају се решавати путем дијалога, каже Венсан Дежер и понавља да признавање Косова није услов за приступање Србије ЕУ.

Признавање Косова није услов за приступање Србије Европској унији, а отворена питања у односима Београда и Приштине морају се решавати путем дијалога, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

"Јасно смо рекли да не постављамо признавање Косова као услов за приступање ЕУ, али оно што смо тражили јесте нормализација односа Београда и Приштине", рекао је Дежер у дискусији са ученицима београдских средњих школа поводом Дана Европе.

У дискусији о ЕУ и европским интеграцијама београдске средњошколце је највише интересовало питање Косова у контексту придруживања ЕУ.

На питање да ли сматра да Србија треба да се одрекне Косова да би ушла у ЕУ, које је пропраћено пљеском, Дежер је рекао да Косово није нешто што је ЕУ поставила Србији већ је њено наслеђе из прошлости и питање које се мора решити.

Он је рекао да не зна које је решење, али да оно не може потећи само од једне стране већ да мора произаћи из дијалога.

"Решење мора да потекне од локалних актера, што значи да је на Београду и Приштини да одлуче какво ће решење бити", рекао је Дежер.

Подсетио је и да ни чланице ЕУ нису јединствене у погледу статуса Косова, односно да га 22 чланице признају а пет не као самосталну државу.

Он је рекао и да су разговори Београда и Приштине покренути, да су постигнути договори око неких питања и изразио наду да ће се дијалог даље развијати а ЕУ помоћи да се нађу одговарајућа решења за отворена питања.

У дискусији се чуло и питање да ли ће се од Србије, у случају да да призна Косово, тражити затим да уђе у НАТО, а Дежер је рекао да је само 16 чланица ЕУ у том војном савезу и да то није услов за чланство.

Дежер је упитао средњошколце колико њих је било на Косову, након чега се развила полемика између њега и ученика рођеног на Косову о томе колико је безбедно посетити Косово и како заштити тамошње Србе.

У дискусији којој је присуствовало око 150 учениика, било је речи и о проблему корупције, а Дежер је рекао да се мора развити нулта толеранција према тој појави, показати да нико није изнад закона, и развити одговарајуће системе у областима попут јавних набавки.

Он је указао да је Србија донела 2005. добру Стратегију за борбу против корупције, али без одговарајућег плана за примену.

Ученике 12 београдских средњих школа је занимало да ли ће по завршетку студија и уласка земље у ЕУ имати и веће шансе за запошљавање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво