Читај ми!

Опозиција помогла власти!

Неубедљивост опозиције и њен неуспех да се наметне као алтернатива владајућим странкама довела је до тога да грађани Србије, иако погођени економском кризом, значајну већину гласова и поверење дају странкама које су последње четири године водиле земљу, сматрају аналитичари.

Професор Филозофског факултета, социолог Јово Бакић и професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић сложни су у оцени да опозиционе странке нису успеле да понуде алтернативну политику која би привукла поверење грађана и онемогућила формирање сличне или исте коалиције каква је и до сада била на власти.

Захваљући томе, сматрају они, актуелна владајућа елита Србије успела је да буде једна од ретких у Европи која је земљу водила у време економске кризе, а није због тога доживела дебакл на изборима.

Изражено бројевима, опозиционе странке окупљене у коалицију око СНС-а, заједно са ДСС-ом успеле су да освоје укупно 35,6 одсто гласова, односно 94 мандата у Скупштини, док су досад владајуће (коалиције око ДС-а и СПС-а, УРС-а и СВМ-а) освојиле поверење грађана које им је укупно донело 134 мандата, а са њима и могућност да формирају далеко стабилнију већину у парламенту него што су до сада имале.

Занимљиво је у том смислу да чак ни са ЛДП-ом, која је била опозициона странка, али је гласала за одређене европске законе, странке које су претендовале да преузму власт имају тек 42 одсто гласова, док сарадња ЛДП-а са актуелним владајућим странкама, о чему се увелико говори у јавности, омогућава доминантну већину у скупштини са 154 мандата.

Бакић сматра да бирачи једноставно нису препознали у опозиционим странкама довољно јак изазов владајућим партијама.

"Изгледа да се одразио мањак поверења уопште у политичку елиту, иако је излазност била прилично велика", рекао је Бакић и прецизирао да се то огледа у чињеници да су две највеће странке, односно коалиције добиле релативно нешто изнад 20 одсто гласова.

Бакић је додао да има утисак да "грађани и даље бирају између лошег и мање лошег" и указао да не треба заборавити ни да су неке владајуће странке у предизборној кампањи понашале као да су опозиционе.

"То је могло довести, такође, до одређених забуна. Рецимо, коалиција око Млађана Динкића је ушла у парламент и то је заиста нешто чему се морате дивити после свега што је Г 17 плус урадио као странка у последњих десет година", закључио је Бакић.

Аналитичар Зоран Стојиљковић тврди да је разлог за добре изборне резултате странака које су формирале претходну владу уверење гласача да се ништа битно не може променити, "а не квалитет власти у овој земљи".

"Ако погледате конкретно резултате, неку врсту казне грађани су упутили, осим радикалима који су због Шешељеве осионости пали испод изборног цензуса, пре свега напредњацима и коалицији око Демократске странке", рекао је Стојиљковић.

Стојиљковић је закључио да је у питању специфичност ситуације у Србији у којој је "опозиција неубедљива, а не оцењивање мање или веће успешности власти".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво