Читај ми!

Еулекс трага за несталима

Ове године биће обрађено више од 30 локација у потрази за несталима на територији Косова, изјавио шеф Еулекса Гзавије де Марњак.

Шеф Еулекса Гзавије де Марњак најавио је да ће ове године бити обрађено више од 30 локација ради утврђивања судбине 1.781 особе, које се воде као нестале за време и после сукоба на Косову.

"Још увек се 1.781 лице води као нестало током сукоба на Косову. Из тог разлога Еулекс пружа помоћ Одељењу за судску медицину (ОСМ) Министарства правде Косова у његовим интензивним напорима да утврди судбину несталих лица. Еулекс и ОСМ спроводе интензивну координацију са удружењима породица, појединачним породицама и неколицином других актера", рекао је Марњак у писаној изјави поводом поводом Дана несталих на Косову.

Марњак је навео да је Еулекс од почетка ангажовања на Косову до данас породицама вратио скоро 300 посмртних остатака и додао да је то резултат интензивних потрага и три сезоне теренског рада, што укупно чини преко 310 операција на терену.

"Прегледано је на хиљаде докумената и више од 1.300 узорака костију послато је на ДНК анализу", навео је Де Марњак.

Косовски истражитељи почеће са вођењем сопствене истраге случајева могућих погрешних идентификација, као и са сопственим операцијама на терену уз помоћ форензичких стручњака Еулекса, истакао је Марњак.

"Сав посао урађен је у сврху одговарајућег развијања локалних капацитета, тако да у будућности Министарство правде може да настави са радом на високопрофесионалном нивоу. Пред нама су многи изазови, међутим Еулекс ће наставити да пружа јаку подршку одељењу судске медицине у његовим напорима да расветли судбине оних лица која се још увек воде као нестала", подвукао је Де Марњак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се