Читај ми!

Србији што пре датум преговора

Посланици Европског парламента траже у Нацрту резолуције да се Србији "што пре буде могуће" одреди датум за почетак преговора о придруживању ЕУ. Односи Србије и ЕУ достигли "виши ниво", рекао комесар за проширење Штефан Филе.

У Нацрту резолуције о напретку Србије у европским интеграцијама посланици Европског парламента траже да се Србији "што пре буде могуће" одреди датум за почетак преговора о придруживању ЕУ.

Нацрт резолуције, који је настао на основу извештаја Јелка Кацина, подржала је већина посланика Европског парламента.

Посланицима су се обратили Николај Вамен у име данског председавања Европским саветом и европски комесар за проширење Штефан Филе, који су поздравили додељивање статуса кандидата Србији почетком овог месеца.

Вимен је рекао да је кандидатура Србије важно постигнуће данског председавања нагласивши да су услови које треба испунити за добијање статуса кандидата "ригорозни, али фер".

Филе је указао да су односи Србије ЕУ после добијања кандидатури "на великој прекретници" и да су достигли "виши ниво".

Међутим, Филе је додао да би Србија требало да се уздржи од организовања локалних избора на Косову.

Филе је оценио да Србија може да напредује ка следећем кораку у евроинтеграцијама - добијању датума за почетак преговора, али ће се пажљиво пратити како испуњава политичке критеријуме и унапређује односе са Косовом.

Неопходан дијалог и реформе

Према његовим речима, пратиће се реформа правосуђа, борба против криминала и корупције, поштовање људских и мањинских права.

Када се говори о односима са Косовом, додао је Филе, важно је наставити дијалог и придржавати се постигнутих споразума, разговарати о питањима телекомуникација и енергетике, сарађивати са Еулекс, који мора бити оперативан на територији целог Косова и уздржати се о одржавања локланих избора у покрајини.

Филе је подсетио да је Савет ЕУ у марту одобрио кандидатуру Србији и нагласио да је то кључна тачка у односима са Београдом и нови позитивни замах за напредовање у процесу европских интеграција.

И Филе и Вимен су изразили очекивање да ће Србија испунити кључни услов за добијање датума преговора, а то је наставак и унапређења дијалога Београда и Приштине.

Известилац парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је да верује да је Србија већ спремна за преговоре о придруживању и да треба да их почне чим испуни косовски критеријум.

Већина посланика, укључујући шефове три највеће посланишке групе - напредњака, социјалиста и либерала - подржала је Нацрт резолуције, уз нагласак да Србија треба да нормализује односе са Косовом, и појача рад на реформама и сузбијању корупције.

Поднето је и дванаест амандмана који се односе на терминолошке финесе и не мењају битно нацрт предлога.

Проблематична терминологија

Чуле су се, међутим, веома оштре критике неколико посланика из Румуније и Мађарске, који су зе жалили на положај својих националних мањина, а чула се чак и оптужба да су Мађари у Војводини изложени "етничком чишћењу".

Ово је изазвало реакцију комесара Филеа, који је рекао да је био запањен таквом терминологијом.

"Када сам чуо речи етничко чишћење морао сам да се осврнем око себе и запитам се да ли ми то говоримо о Србији, године 2012", рекао је Филе.

Он се позвао на извештаје Европске комисије, Организације за европску безбедност и сарадњу и Канцеларије Уједињених нација за људска права, који дају битно другачију слику о положају мањина у Србији.

Европска перспектива Косова

Посланици Европског парламента подржали су резолуцију којом се тражи да се Косову, као и осталим деловима Западног Балкана, омогући укључивање у европске интеграције.

Европски комесар за проширење рекао је да Европска комисија већ нуди грађанима Косова европску перспективу кроз отпочињање дијалога о визној либерализацији и отпочињања рада на Студији о изводљивости.

"Нисмо отишли у Приштину празних руку", рекао је Филе, који је јуче у Приштини тамношњим властима уручио документ о почетку рада на студији.

Већина посланика указала је да проблем организованог криминала и недостатак владавине права и даље представљају највеће препреке на косовском путу ка Европи, а неколико парламентараца подсетило је на извештај о трговини органима Дика Мартија.

Посланица Зелених Тања Фајон указала је, међутим, да ни Студија ни почетак дијалога о визној либерализацији не дефинишу Косово као уговорну страну и немају статус споразума.

Известилац Европског парламента за Косово Улрихе Луначек поднела је, као што је раније најавила, амандман којим се тражи да се Косову омогући учешће на предстојећим Олимпијским играма у Лондон.

Тај амандман међутим, уколико на сутрашњој седници буде усвојен, ни на који начин не обавезује Међународни олимпијски комитет.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара