Читај ми!

Српско-италијански самит

Очекујемо на хиљаде италијанских компанија у Србији, рекао председник Борис Тадић на самиту Србије и Италије у Београду. Бићемо уз Србију на целом путу ка ЕУ, поручио италијански премијер Марио Монти. На самиту потписано неколико међудржавних споразума, меморандума и протокола.

Захвални смо Италији на подршци на путу европских интеграција, изјавио је председник Србије Борис Тадић на Другом политичко-привредном самиту Србија-Италија.

Италијанску делегацију предводи премијер Марио Монти кога је, уз највише државне почасти, дочекао српски колега Мирко Цветковић.

Председник Борис Тадић верује да ће Србија добити датум за почетак преговора до краја ове године као и да ће Италија подржати Србију на том путу.

Председник Тадић је рекао и да су са италијанском делегацијом вођени разговори о сарадњи на комплетирању Коридора 10, који ће бити завршен 2014. године, као и о аутопуту ка Црној Гори и модернизацији железнице.

Тадић поручио да очекује још радних места из италијанских инвестиција. "Након стратешког партнерства, дошли смо до више од 400 италијанских компанија у Србији, очекујемо да их буде на хиљаде", рекао је Тадић.

"Са Италијом се не слажемо само по питању Косова, али сам захвалан због става који није тврд и који је усмерен ка решавању проблема, а не залеђивању конфликта", рекао је Тадић на конференцији за новинаре поводом Самита Србија-Италија.

Као потенцијално занимљиве области сарадње Тадић је навео и индустрију челика, рударство, пољопривреду, фармацеутску и текстилну индустрију и индустрију обуће.

Транспортни системи у Србији, како је констатовао Тадић, доживели су процват, од чега ће корист имати и Италија, с обзиром да њен најкраћи друмски пут ка Турској и Блиском Истоку води управо преко Србије.

Борис Тадић је оценио да почетак производње "фијата500Л" у Крагујевцу симболички заокружује вишедеценијску традицију српско-италијанске сарадње у области индустрије.

Кандидатура шанса за сарадњу

Председник Владе Србије Мирко Цветковић рекао је да ће статус кандидата бити предност и могућност да се сарадња са Италијом побољшава, али и обавеза да Србија настави путем реформи и евроинтеграција још интензивније него до сада.

Кад је реч о економским питањима која су данас покренута на самиту, премијер је посебно истакао значај могуће сарадње у модернизацији железничког правца ка Бару, као и могућу сарадњу на изградњи београдског метроа.

Цветковић је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Италије Мариом Монтијем и председником Србије Борисом Тадићем захвалио Италији на подршци коју је пружала Србији у процесу евроинтеграција, што је на крају резултирало и добијањем статуса кандидата.

Италијански премијер оценио је да је добијање статуса кандидата Србије за ЕУ од историјске важности и честитао председнику Тадићу на ангажовању у испуњавању услова у том процесу.

"То је пример који треба следити. Бићемо уз Србију на целом путу ка ЕУ, подржавамо конструктиван приступ решавању косовског питања", рекао је Монти и додао да је Србија заслужила статус кандидата и подршку Италије.

"Заинтересовани смо да заједно радимо на великим инфраструктурним пројектима, попут железнице и метроа у Београду", рекао је Монти.

Самит Србија-Италија почео је после свечаног дочека италијанске делегације испред Палате Србија. Премијер Мирко Цветковић дочекао је италијанског колегу уз интонирање химни, после чега су одржани билатерални састанци, а потом и пленарни - заједнички састанак делегација.

Међудржавни споразуми

Представници влада Србије и Италије потписали су неколико међудржавних споразума.

Шефови дипломатија две земље Вук Јеремић и Ђулио Марија Терци потписали су Меморандум о разумевању између министарстава спољних послова о сарадњи у области европских интеграција.

Министри унутрашњих послова Ивица Дачић и Ана Марија Канчелијери потписали су Меморандум о разумевању између Министарства унутрашњих послова Србије и Председништва Савета министара Италије. Они су потписали и заједничку изјаву о сарадњи МУП-а Србије и МУП-а Италије у борби против организованог криминала.

Министри пољопривреде Душан Петровић и Марио Катанија потписали су Протокол о сарадњи у руралном развоју и квалитету у области пољопривреде.

Анекс меморандума о разумевању о сарадњи у области заштите животне средине потписали су министри животне средине две земље Оливер Дулић и Карадо Клини.

Меморандум о разумевању у области информативне сарадње између Пореске полиције Србије и Финансијске полиције Италије потписали су главна испекторка Весна Алексић и генерал Нино ди Паоло.

Министри одбране Драган Шутановац и Ђампаоло Ди Паоло истакли су да ће се сарадња две земље у области одбране у будућности првенствено заснивати на областима школовања, обуке и усавршавања.

Италија помаже евроинтеграције Србије

Меморандумом о разумевању између министарстава спољних послова Србије и Италије по питању сарадње у процесу евроинтеграција, влада у Риму се обавезала да ће Београду пружити сву могућу експертску подршку на путу ка ЕУ и да ће се заузети за што скорије отпочињање преговора о приступању Србије ЕУ, преноси Танјуг.

У документу који су потписали министри Вук Јеремић и Ђулио Марија Терци наводи се да ће програми сарадње бити спроведени средствима из претприступне помоћи ЕУ.

"Стране потписнице ће појачати сарадњу како би се Србији помогло у процесу приступања ЕУ разменом искустава и знања у спровођењу политике ЕУ. Сарадња ће се фокусирати на области релевантне за усклађивање Србије са европским правним тековинама и јачање регионалне сарадње", стоји у Меморандуму у који је Танјуг имао увид.

Италијанска страна је уочи самита истакла да сусрети имају посебан значај јер долазе после одлуке Европског савета да додели Србији статус кандидата за чланство у ЕУ, чему је Италија "дала велики допринос политиком залагања за интеграцију Србије у Европу."

Раст трговинске размене

Трговинска размена између две земље достигла је 2,2 милијарде евра с годишњим растом од 15 одсто. Србија има дефицит у размени са Италијом, јер је увоз из те земље прошле године износио око 1,8 милијарди долара, а извоз из Србије око 1,3 милијарде долара.

Покривеност увоза извозом је износила 72,5 одсто, што је знатно изнад просека за ЕУ (60,6 одсто) и остале најважније земље партнере, а размена је порасла за чак 21 одсто (у односу на 2010. годину).

Први самит влада Италије и Србије одржан је 13. новембра 2009. године. Самит је почео сусретом тадашњег италијанског премијера Силвија Берлусконија и председника Бориса Тадића, а након тога потписана је Заједничка декларацију о стратешком партнерству двеју држава.

Тиме је отворен пут за сарадњу у многим областима - од инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, војне сарадње, унутрашњих послова, до културно-просветне и научно техничке сарадње.

Други самит Србија-Италија био је планиран за 15. јул прошле године у Београду, али је одложен због сложене финансијске ситуације и усвајања закона о буџету у Италији.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво