Читај ми!

Женски код за решавање проблема

Жене би могле допринети дефинисању новог кода понашања у решавању проблема, рекао председник Србије Борис Тадић на конференцији "Принципи оснаживања жена". Србија постаје једна од водећих земаља у региону по питању родне равноправности, каже председница Савета за родну равноправност Снежана Лакићевић.

Председник Србије Борис Тадић рекао је да је један од централних проблема који спречавају развој Југоисточне Европе и Србије то што је у друштвима региона доминантан принцип конфликта, уместо принцип мирољубивог решавања проблема.

Тадић је, говорећи на конференцији "Принципи оснаживања жена", истакао да би жене могле допринети дефинисању новог кода понашања у решавању проблема, јер је то централно развојно питање Србије и региона.

"Отварањем ових тема задиремо у људску природу која се не може потпуно лишити педрасуда, али не можемо одустати да се боримо и да одустанемо од просветитељства у политици", рекао је Тадић и апеловао на жене у Србији да пацифизацији друштва учествују управо афирмацијом женског принципа.

Тадић је поставио и питање партиципације жена у политичком одучивању, односно питање да ли је неопходно да жене буду доминантни политички чиниоци да би у друштву утемељиле женски принцип.

"Данас постоји уврење да у скандинавском свету постоји виши ниво заступљености женског принципа и да се он огледа у учешћу жена на највишим политичким функцијама. Међутим учешће жена у политици није услов без кога се не може, може се и на другачији начин поштовати женски принцип", рекао је Тадић.

Жена, на пример, како је рекао, може да се афирмише као професионални делатник, као менаџер, као доносилац одлука - што је важно за стварање другачијег кода понашања у друштву.

"Треба успоставити принцип мира изнад принципа конфликта који је вековима био доминантан.

Када бисмо у свим одлукама имали напор доносилаца одлука да доминантан буде принцип мира, били бисмо функционалније друштво, и жене томе могу да допринесу", поручио је Тадић.

Тадић је констатовао да би српско друштво данас бло развијеније и напредније да су жене налазиле довољно места у у процесу "реквалификације" простора Југоисточне Европе.

"Треба ми подршка за социјалне, друштвене и политичке реформе, неке од њих су већ спроведене и ми смо од 5. октобра променили законе у вези с улогом жена у нашем друштву, али то није довољно - потребна је интервенција дубоко у друштву и принципима који су доминантни", рекао је Тадић и истакао да је, као отац, и лично заинтересован да питање равноправости жена у друштву буде решено.

Потписана декларација о оснаживању жена

Конференцију "Приципи оснаживања жена: Равноправност значи успешно пословање - српске компаније као лидери" организовала је Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена, а у присуству председника Тадића потписана је "Декларација о поштовању принципа оснаживања жена" коју је подржало 11 великих компанија које послују у Србији.

Циљ конференције јесте промовисање смерница како би компаније требало да се односе према женама на радном месту.

Председница Савета за родну равноправност Снежана Лакићевић рекла је да рад и време уложени протеклих година на унапређивању институционалних механизама за равноправност жена показују да Србија постаје једна од водећих земаља у региону по питању родне равноправности.

"Без родне равноправности објективно нема ни демокатије. Србија је пуно урадила на заокруживању инситуционаног оквира, у Министарству рада постоји Управа за родну равноправност, организовани су одбори за равноправност и може се рећи да је Србија један од лидера у тој области", истакла је Снежана Лакићевић.

Регионална директорка Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN Wоmen) за централну и источну Европу Ерика Квапилова раније је рекла да је Србија у поређењу с другим земљама света, релативно напредна по питању родне равноправности и да спада у државе у којима су законима створени услови за једнаке могућности за оба пола.

Организација УН Вомен покренула је пројекат који се реализује у читавом свету, како би се повећала укљученост предузетница у ланац набавке и продаје и указало компанијама на то да у својим маркетиншким кампањама треба да избегавају стереотипе у представљању жена и подстакла фирме да својим ангажовањем позитивно утичу на средину у којој послују.

Пројекат је до сада дао значајне резултате у већини земља у којима се спроводи.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије