Читај ми!

Реаговања на договор из Брисела

Договор Београда и Приштине представља добру основу за добијање статуса кандидата, оцењују српски званичници и већина политичких партија. Радикали поручују да договор представља велеиздају, а за ДСС то је тежак ударац за Србију.

Договор о регионалном представљању Приштине који је постигнут у Бриселу значајан је корак ка додељивању статуса кандидата Србији 1. марта, оцењује домаћа политичка јавност.

Премијер Мирко Цветковић изразио је задовољство договором Београда и Приштине и оптимизам у вези са добијањем статуса кандидата за ЕУ.

"Данас можемо с оптимизмом, можда је и мало рећи с оптимизмом, да очекујемо наредне дане", рекао је Цветковић.

Заменик премијера Србије Ивица Дачић рекао је да је за Србију изузетно значајно што је Резолуција 1244 садржана у фусноти назива Косова и да је то показало да договор може да се постигне ако се изврши притисак на Приштину.

"Србија је показала да зна да штити националне интересе и да то може да се постигне инситирајући на конструктивним и мирном решењу". нагласио је Дачић и истакао да је у Бриселу постигнут компромис.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да договор Београда и Приштине у Бриселу није само успех српске дипломатије у изузетно тешким условима, већ и корак који ће стабилизовати читав регион и дати шансу миру, дијалогу и преговорима.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић сматра да ће добре вести из Брисела позитивно утицати и на став Савета министара и на став шефова држава ЕУ о статусу кандидата Србије за чланство у Унији.

Министар одбране Драган Шутановац рекао је да је благи оптимиста и да је убеђен да је Србија сада ближа добијању статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић оценио је да политика "И Европа и Косово" није промашена.

Директорка Канцеларије Владе за европске интеграције Милица Делевић истакла је да је у погледу могућности за добијање статуса кандидата договор значајан корак напред.

Шефица посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија изјавила је да је постигнути договор од огромне важности за Србију.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је да су Срби на северу Косова "узнемирени и разочарани" данашњим споразумима Београда и Приштине. "Наше мишљење је да су договори неуставни", рекао је Пантић агенцији Бета.

Посланица у косовском парламенту Рада Трајковић поздравила је договор који је данас постигнут у Бриселу.

После постигнутог договора Српска напредна странка није давала званично саопштење, али је непосредно пре договора у Бриселу функционер СНС-а Александар Вучић рекао да очекује да Србија добије статус кандидата за чланство у ЕУ и да ће странке владајуће коалиције доживети пораз на изборима.

"Тежак ударац" 

Потпредседник Српске радикалне странке Драган Тодоровић оценио је да је договор "велеиздаја" учињена како би Србија добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Тодоровић је рекао да договор представља заокружен процес потпуног отимања Косова који спроводе САД и ЕУ и потпуни крах политике председника Србије Бориса Тадића који се може назвати "велеиздајом".

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница оценио је да је договор у Бриселу "тежак ударац" за српску државу и најбољи доказ зашто би Србија требало да прогласи политичку неутралност.

"Нема бољег доказа зашто Србија треба да прогласи политичку неутралност и скине са себе бреме притисака и уцена Европске уније од штетности потписаних противуставних споразума са албанским сепаратистима", рекао је Коштуница.

Србија на европском путу 

Уједињени региони Србије поздравили су постизање договора Београда и Приштине о регионалном представљању Косова, јер је уклоњена препрека за добијање статуса кандидата Србије за чланство у ЕУ.

"Важно је да Србија остане на европском путу и да грађани и даље имају перспективу", рекла је чланица Председништва УРС-а Сузана Грубјешић.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да ће кандидатура сигурно уследити и да Србија сада добија нову прилику, истичући да договор и кандидатура за чланство у ЕУ представљају својеврсну тачку на неодговорну и лошу политику.

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак истакао је да се кроз дијалог увек може доћи до решења.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је да је постизање договора у Бриселу веома добра вест јер је испуњен један од услова Србији за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић истакао је да је најважније то што ће Србија добити статус кандидата за чланство у ЕУ.

"Нису важне никакве фусноте, него је најважније то да Србија добија статус кандидата за члана ЕУ. Ја се надам да ће после избора уследити коренити европски преокрет наше државне стратегије и да ћемо убрзо почети преговоре о придруживању ЕУ", рекао је Драшковић.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара